Imagine Cup 2011: Programy, které změní svět

Imagine Cup 2011: Programy, které změní svět
Sdílej
 
Může mladý ajťák nebo počítačový nadšenec zlepšit život na Zemi? Výrazně přispět k odstranění hladu, chudoby nebo třeba snížit úmrtnost dětí?

Pořadatelé celosvětové soutěže Imagine Cup, společnost Microsoft, jsou o tom přesvědčeni. Nechali se inspirovat Organizací spojených národů a vyzývají studenty středních a vysokých škol, aby svými projekty pomohli vyřešit palčivé problémy nejenom v rozvojových státech.

Kdo, proč a jak?

Imagine Cupu se mohou účastnit jednotlivci i týmy. Pokud je dostatek času i nápadů, může se účastník přihlásit hned do několika z pěti kategorií: softwarový návrh, herní návrh, vestavěné systémy, IT Challenge a digitální média. Některé pojmy znějí trochu složitě, ale v zásadě je to jednoduché.

Jde o to vytvořit program, hru, aplikaci pro mobilní zařízení (například telefon), aplikaci pro vestavěné systémy (jednoúčelová zařízení s vestavěným „počítačem“, kupříkladu bankomat či set-top box) nebo vytvořit dech beroucí webové video. IT Challenge je pak mnohem typičtější soutěží – různé praktické úkoly a kvízy pořádně prozkouší schopnosti sebelepšího ajťáka.

Češi zachraňují Haiti

Projekty mají i reálné využití. Například organizace Hand For Help připravila misi, v rámci které vybuduje polní nemocnici na Haiti. Systém GINA – výherce lokálního kola z minulého roku – bude pomáhat s vyhledáváním nejvhodnější lokace pro nemocnici a zároveň bude  podrobně monitorovat průzkumné jednotky, neboť oblastí stále zmítají časté nepokoje a hrozí zde vysoké riziko únosu.

Zcela obecně GINA (Geographical INformation Assistent) představuje inovativní softwarový systém pro mobilní zařízení umožňující navigaci v náročném terénu, koordinaci týmů a efektivní výměnu geografických informací. Je určen pro záchranářské týmy, expedice a jiné skupiny operující v extrémních podmínkách.

Za projektem GINA stojí brněnský tým •  Imagine Cup

Základ systému tvoří kapesní zařízení PDA vybavená přijímačem GPS, s jehož pomocí udržuje informace o poloze každého člena týmu a zobrazuje na mapě jejich pohyb. To záchranáři ocení zejména při akcích, kde nejsou ve vizuálním kontaktu. V případě nouze umožňuje stiskem jediného tlačítka odeslat volání o pomoc.

Koordinace podobných týmů vyžaduje takřka neustálou komunikaci. Tu GINA samozřejmě zajistí také! Kontaktovat kolegy lze pomocí kresby na displeji, zasláním textové zprávy či fotografie. Pro orientaci v prostoru lze také označit významné body, o kterých by měli parťáci vědět.

Důležitou součástí projektu je globální databáze, do které mají přístup všechny složky integrovaného záchranného systému, například policie, hasiči nebo horská služba. Takový projekt určitě pomůže zachránit nejeden život.

Věřte nebo ne, ale za vytvořením GINA stojí pouze tříčlenný tým studentů z Fakulty informačních technoolgií na VUT v Brně. Jmenovitě se jedná o Zbyňka Poulíčka, Borise Procházku a Petru Bačíkovou. Aby byl projekt opravdu úspěšný, od začátku spolupracovali s odborníky přes záchranu lidských životů.

Více informací najdete na imaginecup.cz.

Vytvořte si vlastní planetu

Vytvořte si vlastní planetu

Mechanická ZOO: Pohyblivé loutky Le Grand Machines

Mechanická ZOO: Pohyblivé loutky Le Grand Machines

Klíčová slova:
imagine
 

Články odjinud