Živé město

Živé město
Sdílej
 
Na jihu Portugalska poblíž městečka Paredes vyroste největší ekologické město fungující jako živý organismus.

Město s pracovním názvem PlanITValley je podobně jako člověk řízen mozkem – centrálním počítačem, který se stará o všemožné činnosti, jako jsou distribuce vody a energie nebo zpracování odpadu. Informace o událostech ve městě schraňuje síť senzorů připomínající lidský nervový systém.

Vedle mozku a nervové soustavy má město další funkce připomínající lidské tělo. Ledviny, které filtrují všechnu použitou vodu. Zažívací soustavu, která mění biologický odpad na biopalivo. Dokonce také zrakový systém! Kamerový systém mapuje celé město. Nasbírané informace pak centrální počítač dokáže využít ke prospěchu obyvatel. Kupříkladu informovat o dopravní situaci nebo vypátrat ztracené dítě a spojit ho s jeho rodiči.

Prozatím je PlanITValley pouze v plánech inženýrů. Výstavba města má být zahájena koncem tohoto roku, stát má 19 miliard dolarů (342 miliard korun) a dokončena by měla být okolo roku 2015. Konkurenci Masdar City ze Spojených arabských emirátů by tudíž PlanITValley předběhlo minimálně o 5 let a zároveň je mnohem komplexnější než obdobný projekt Dongtan v Číně.

Klíčová slova:
ekoměsto, PlanITVally
 

Články odjinud