Smradlavá energie

Smradlavá energie
Sdílej
 
Ne každý majitel psa je zodpovědný, což člověku připomene každá delší cesta po městě, kdy si musí dávat pozor na to, kam šlape. Uklízet po psech a kočkách je slušné, v budoucnu by to ale mohlo být navíc i zatraceně výhodné.

V americkém městečku Cambridge si totiž uvědomili jednu zásadní věc. Majitelé psů se sice většinou už naučili odklízet jejich výkaly, ale i když pytlíky plné nepříjemně zavánějícího obsahu leží v koši, pořád z nich uniká metan, který může způsobovat globální oteplování. Ulice jsou tedy většinou čisté, ale problémy přetrvávají.

Metan lze však využít i při výrobě elektřiny, a proto se v parcích Cambridge začaly tento týden instalovat speciální kontejnery, které by měly zvířecí výkaly rozkládat a využívat plyny k tomu, aby byly užitečné. Celé zařízení je zabudované pod zemí, jsou plyny rozkládány s pomocí bakterií a poté putují do lamp veřejného osvětlení, kde jsou spalovány a vyrábí energii. Pro majitele psa se však nic nemění, stačí jednoduše nepříjemný dáreček sebrat a hodit do předem připraveného koše.

Už teď dokáže metan ze psích výkalů vyrábět dostatek energie k tomu, aby se mohlo svítit v pejskařských parcích. A to je jen začátek. Počítá se totiž s tím, že by se tato energie v parcích mohla dodávat například i majitelům strojů na popcorn. Na první pohled to vypadá jako nepříliš dobrý nápad, ale rozhodně se nemusíte bát, že by nepříjemný zápach měl vliv na kvalitu nebo chuť. Plyn i smrádek totiž bude už dávno spálený. Časem by se navíc mohly objevit další možnosti využití, protože jak říkají sami tvůrci celého projektu - dokud budou mít lidé doma psy a jiné mazlíčky, energie bude dost.

Klíčová slova:
metan, energie
 

Články odjinud