Luxusní sporťák, kterému chutná elektřina

Luxusní sporťák, kterému chutná elektřina
Sdílej
 
Asi nenajdete člověka, který by se nechtěl projet v luxusním vozu Porsche, Jaguar, Ferrari nebo Lamborghini. Všechny tyto automobily jsou symbolem krásy, přepychu a ...vůně benzínu. Avšak existuje i výjimka - americká automobilka Tesla Motors vyrábí ladné nepáchnoucí sporťáky, poháněné elektromotory!

Kalifornské Silicon Valley, nacházející se jižně od amerického San Franciska, je již několik desítek let klíčovým technologickým centrem Spojených států. Právě zde vznikly některé obří počítačové a softwarové firmy, nachází se tady velká koncentrace špičkových amerických vědců, a zrovna zde byla také v roce 2003 založena Tesla Motors.

Za vznikem firmy, pojmenované po geniálním vynálezci Nikolu Teslovy, stála skupina odvážně smýšlejících inženýrů. Ti se rozhodli světu dokázat, že elektromobily mohou být nejenom ekologické, ale také rychlé a hezké. Od té doby začali technici firmy pracovat na konceptu sportovního elektromobilu, jenž byl dokončen o tři roky později.

Nádherný vůz Tesla Roadster byl poprvé představen veřejnosti 19. července 2006 v Santa Monice. Dvoumístné sportovní auto se sklápěcí střechou tehdy šokovalo většinu přítomných jak svými výkony, tak i skutečností, že jeho konstrukce vychází z legendárního Lotusu Elise.

Tesla Roadster •  Tesla Motors

Disponuje totiž většinou stejných součástek jako toto britské "žihadlo". Překvapivě však "elektrickému Lotusu" nechybí ani velké zrychlení, které se vyšplhá z nuly na téměř sto kilometrů v hodině za 3,9 vteřiny. Nutno dodat, že podobnými výkony se nemohou pochlubit ani někteří jeho benzínoví konkurenti!

Čistě elektrické auto od Tesly dosahuje maximální rychlost pouze 200 kilometrů v hodině kvůli zabudovanému omezovači rychlosti. Má však k dispozici téměř trojnásobnou účinnost elektrického motoru oproti jeho spalovacím bratříčkům.

Jeho výhodou také je, že "tankování" probíhá v jakékoliv zásuvce. Naopak nabíjecí doba jeho speciálních jeho Li-ion baterií, bohužel dosahuje (stejně jako u dalších moderních elektromobilů) několika hodin.

Jaguar pro rok 2042 přijíždí s přenosným volantem

Jaguar pro rok 2042 přijíždí s přenosným volantem

Omezením je také dojezd auta na jedno nabití, které podle rychlosti vozu, druhu projížděného terénu a typu baterií dostupuje k maximálně 330 kilometrům. To sice postačuje na běžnou projížďku do práce, nikoliv však na dálkovou jízdu. Roadstery od Tesly nepatří ani mezi levné - cena se pohybuje kolem dvou miliónů českých korun.

Přesto se jich prodalo do mnoha zemí přes tisíc kusů a Tesla plánuje v roce 2012 spustit výrobu druhého typu vozidla - rodinného sedanu Model S, který by měl být k mání za téměř poloviční cenu než jeho předchůdce. Automobilka se totiž stále těší zájmu mnoha ekologicky a pokrokově smýšlejících lidí.

Navíc je v USA na nákup elektromobilů možné čerpat státní dotace. Proto teprve budoucnost ukáže, zda kalifornská firma se svými přírodě přátelskými sporťáky dokáže ohrozit nadvládu benzínových a naftových konkurentů.

Klíčová slova:
elektromobil, roadster
 

Články odjinud