Nejbezpečnější auto

Nejbezpečnější auto
Sdílej
 
Co je na autě nejdůležitější? Je to rychlost? Je to design, který na ulici nikdo nepřehlédne? Pohodlí pro cestující? A nebo nízká spotřeba? Při nákupu auta nejspíš každý hledí na něco jiného, jedna věc ale zajímá všechny. Bezpečnost.

Švédská automobilka Volvo vyrábí jedny z nejbezpečnějších vozů na světě a její majitelé a ředitelé zjistili, že to je něco, na co zákazníci slyší a za co rádi zaplatí. Volvo má už několik let pověst nejbezpečnějšího auta, které si můžete pořídit, konkurence ale nespí, a tak ve Skandinávii pořád pracují na tom, aby řidiči, cestující i náhodní chodci nepřišli kvůli autu nebo neschopnosti někoho za volantem k úrazu.

V roce 2020 by se podle výrobců už nikdy nikdo neměl zabít nebo vážně zranit, pokud bude jezdit právě ve Volvu. V té době by totiž vozy této společnosti měly být prošpikovány technologiemi, které za řidiče odvedou většinu práce a budou dávat pozor na všechny možné problémy. Některé z technických vychytávek na trhu existují už dnes, ale nejsou zatím příliš rozšířené. Přesto už najdeme automobily, které dokáží sami zaparkovat, aniž by poškodily svou nebo cizí karosérii nebo dokonce někomu přejely přes nohy. Volvo se však hodlá spoléhat hlavně na novinky.

Za deset let najdeme v těchto skandinávských autech například bezpečnostní systém. Ten si sám bude s pomocí radaru a kamery hlídat vzdálenost od vozu, který pojede před tím vaším a bude upravovat vaši rychlost podle toho, jak druhý řidič šlape na plyn nebo na brzdu. Volvo však nebude hlídat jen auta, ale i chodce. Pokud vám někdo náhle vstoupí do silnice, ozve se varovné pípnutí a vy byste měli šlápnout na brzdu. Jestliže však nezareagujete okamžitě, zabrzdí auto místo vás samo. Systém by měl zabránit srážce s chodcem, pokud pojedete maximální rychlostí nějakých třicet kilometrů za hodinu. Jestliže pojedete rychleji a někdo vám hupsne před kapotu, nejspíš včas úplně zastavit nedokážete, ale alespoň snížíte rychlost natolik, abyste sebe nebo chodce nezabili.

Volva budoucnosti už tedy nebudou jen zpevňovat karosérie a chránit posádku, když jí bude hrozit nebezpečí. Místo toho budou potenciální nebezpečí samy vyhledávat a díky tomu varují řidiče dřív, než se vůbec může nějaká nehoda stát.

Klíčová slova:
auto, bezpecnost, Volvo
 

Články odjinud