Rentgen na čtyřech kolech

Rentgen na čtyřech kolech
Sdílej
 
Všichni víme, že na letištích existují speciální rentgenová zařízení, díky kterým personál zjistí, co všechno si vezete v kufru. Je to důležité pro bezpečnost cestujících, letadla a nakonec vlastně i vás samotných. A hlavně je to mnohem jednodušší než kontrolovat kufry normálně.

Teď se podobná technologie podívá i do ulic. Společnost American Science & Engineering totiž vyrobila unikátní auto, které sice na první pohled vypadá jako obyčejný náklaďák, ale ve skutečnosti jde v podstatě o pojízdný rentgen.

Automobil Z Backscatter Van, nebo zkráceně ZBV, rozhodně nepůsobí jako nejmodernější bezpečností novinka a na ulici byste ho nejspíš minuli bez povšimnutí. Veškerá technika je totiž schovaná uvnitř a pokud byste hledali nějaké obří antény nebo satelity, měli byste smůlu. ZBV je nenápadný náklaďáček, umí ale věci, které mohou policii nebo armádě hodně usnadnit práci.

Z Backscatter Van může při své jízdě vyzařovat rentgenové paprsky, které se odráží od některých materiálů, jako je například ocel. Jestliže tedy máte v kapse něco ocelového, posádka ZBV to okamžitě zjistí. Takovýmhle způsobem se dá například velmi jednoduše odhalit člověk, který u sebe schovává zbraň. Tento rentgenový automobil umí ale i další věci. Zvládne odhalit výbušniny, schované drogy nebo samozřejmě i skryté lidi.

Všechno ale není dokonalé. I když se s pomocí ZBV dají zachránit lidské životy a například při kontrole davu na sportovních akcích může být pomoc tohoto rentgenového vozidla neocenitelná, nejsou z něho všichni lidé nadšeni. Málokomu se totiž líbí představa, že ho bude někdo prohledávat z okolo jedoucího automobilu. Výrobci sice tvrdí, že jejich rentgen nedokáže rozpoznat pohlaví, barvu pleti ani věk člověka, a tak se nedá využít při šmírování, přesto je to poměrně velký zásah do soukromí a je logické, že ne každému se to líbí. Zatím se ale ZBV prodává velmi dobře a prý už ho najdeme na všech kontinentech kromě Antarktidy.

Klíčová slova:
auto, rentgen
 

Články odjinud