Pokuty pro bordeláře

Pokuty pro bordeláře
Sdílej
 
Chovat se šetrně k životnímu prostředí by mělo být naprosto normální a i když ne každý chodí o víkendu sázet do lesa malé stromky, třídit odpad by nemělo dělat problémy nikomu. Pořád jsou ale lidé, kterým je zatěžko hodit pet láhev do té správné popelnice. Teď ale mají utrum.

Tedy alespoň pokud žijí v americkém Clevelandu. Tam už někoho přestalo bavit poučovat lidi o tom, že dávat na jednu hromadu papír, staré potraviny, pet lahve a sklo není dobře a rozhodl se, že když to nejde po dobrém, půjde to po zlém. Za netříděný odpad se tedy budou dávat pokuty. A kdo že to bude hlídat? Samotné superpopelnice.

Jejich úkolem bude monitorovat, jak často lidé vynášejí ze svých domů obsahy odpadkových košů na tříděný odpad. Pokud se stane, že dům či byt bude mít podezřele málo tříděného odpadu nebo dokonce žádný, budou jejich popelnice prohledány. Jestliže se při kontrole zjistí, že se v nepořádku nachází deset nebo více procent věcí, které by mohly putovat na recyklaci, dostane majitel popelnice pokutu, která se může vyšplhat až na sto dolarů, což odpovídá přibližně dvěma tisícům korun.

V budoucnosti by měl být celý Cleveland vybaven těmito speciálními popelnicemi, v první fázi plánu je ale dostane jen dvacet pět tisíc domácností. Město to i tak bude stát každý rok 2,5 milionu dolarů. Podobný systém už nějakou dobu funguje v Anglii, kde popelnice měří, kolik odpadků do ní její majitelé nasypou. Pakliže překročí předem určený limit, dostanou pokutu za to, že nedodržují normy a že mají doma problémy s nepořádkem, které se musí urychleně začít řešit.

Někomu clevelandské řešení možná může připadat trochu brutální a ze strany města drsné, ale při pohledu na nepořádek na ulicích je jasné, že někteří lidé nebudou poslouchat a nepoučí se, dokud tu pokutu jednoduše nedostanou.

Klíčová slova:
odpad, recyklace
 

Články odjinud