Švýcarák poslední záchrany

Švýcarák poslední záchrany
Sdílej
 
Léto už je za dveřmi a s ním přichází i čas výletů. A na výlet se nemůže chodit bez nože! Ábíčko vám pomůže vyřešit otázku, jaký typ si vybrat.

Už dávno neplatí, že nůž rovná se automaticky jedna ostrá čepel. Kapesní nože dnes obsahují pilky, otvíráky, párátka i další více či méně důležité věci pro přežití v divočině nebo jen pro usnadnění práce. Někdy ale může být člověk hodně překvapený, když zjistí, co všechno dnešní nožíky mohou ukrývat.

1. Na houby i k počítači

I ten největší zálesák si dnes musí občas sednout k počítači. Ať už chce plánovat výlet, nahrát si fotky ze své poslední expedice nebo se jen na internetu podívat, jestli zrovna v místě, kde chce stanovat, neprší nebo tam neřádí hladoví medvědi. Výrobci moderních nožů s tím samozřejmě počítají. Šesticentimetrové nože značky Victorinox obsahují flashku. Můžete si dokonce vybrat, jestli chcete nosit v kapse 16 GB nebo se spokojíte s 8 GB. Samozřejmostí "flashkového" modelu jsou ale i běžné věci, které najdeme i v jiných kapesních nožích, takže je tu dlouhá čepel, pilník na nehty, šroubovák, nůžky nebo maličká propiska. Jednoduše vše podstatné, co člověk potřebuje. Modely s flashkou se navíc vyrábějí ve dvou modifikacích. Můžete si vybrat buď ten, který má miniaturní baterku, nebo laserové ukazovátko.

2. Jen to podstatné

Tool Logic může člověku zachránit život •  Tool Logic

Nůž Tool Logic SL6 se od ostatních trošku liší, to člověk pozná už na první pohled. Marně u něho budeme hledat vrtáky a pinzety, ale protože jde o nůž záchranářský, ani to nevadí. Vše podstatné k tomu, aby člověk přežil v pustině a divočině, tu totiž je. A najdeme tu i něco navíc. Vedle ostrého nože tu totiž je i malá výkonná baterka a především píšťalka. Ta možná vypadá na noži trochu neobvykle, v lese ale může zachránit život a hodí se určitě víc než třeba takové párátko.

3. Praktická placka

Praktická placka •  Victorinox

SwissCard Classic sice vypadá jako kreditní karta, peníze si s ní ale z bankomatu nevyberete. Tahle praktická sada nejenže nabízí vše základní a potřebné, co byste našli i jinde, tedy například nůž, párátko, pinzetu, minišroubováček, pravítko nebo pilník na nehty, především je však placatá a malá. Dá se nosit i v zadní kapse kalhot a využití pro ni najdete snad každý den.

4. Špička pro záchranáře

Rescue Tool •  Victorinox

Jestliže by vám náhodou byla armáda málo, je tu ještě model, který používají záchranáři. Najdete na něm skoro stejné věci jako na armádní verzi, navíc tu jsou ale například speciální čepele na řezání bezpečnostních pásů, odstraňovač izolace drátů, hrot pro rozbití okna nebo křížový šroubovák. Nůž s názvem Rescue Tool dobře poslouží v jakékoliv nebezpečné situaci. Střenka navíc v noci září, takže pokud vám nůž vypadne, nemusíte se s ním loučit.

5. Česká rybička

Rybička •  Mikov

Komu stačí nůž, který bude jen a pouze nožem, ten nemusí hledat v zahraničí. V Čechách se totiž vyrábí něco, co ve světě snad nemá obdoby. Nůž typu rybička se poprvé objevil už v roce 1947 a i dnes je díky svému výjimečnému designu velmi oblíbený. Rybička sice nemá žádné vychytávky typu flashka, ale zase je to léty prověřená "kudla". Dnes se vyrábí i speciální a velmi drahé verze tohoto nože. Jedna je ze stříbra, druhá dokonce ze zlata. Obě dvě mají čepel z damaškové oceli a dodávají se ve stylové dřevěné krabičce. Do lesa nebo na tábor bychom ale raději doporučovali běžný model.

6. Super design i výbava

Columbia River Flux •  Columbia River Knife and Tool

Osobitý design Columbia River Flux možná na první pohled nůž vůbec nepřipomíná, když se na něj ale pořádně podíváte, zjistíte, že jde o hodně zajímavý kousek. Je v něm ukrytá nejen klasická čepel, otvírák na konzervy nebo na korkové zátky, ale i takové vychytávky jako dvougigová flashka nebo LED dioda, která může sloužit jako baterka. Tenhle nůž ale sází především na to, že vypadá úplně jinak než konkurence a přitom nabízí vše podstatné. Pokud hledáte praktický nůž, který navíc nikdo nepřehlédne, právě jste ho našli.

7. Udělej si sám

Switch •  Switch

Existují nože, které mají desítky hračiček a pomůcek, ale zrovna tu, kterou potřebujete nejvíc, na nich nenajdete? Co teď? Pořiďte si Switch. V malém kufříku dostanete osmnáct různých nožů, pilek, šroubováků, vývrtek, otvíráků a dokonce i jednu gigovou flashku. Sami si vyberte, co se vám hodí a jednoduše si to namontujte do nože. Switch může obsahovat dvě až třináct věcí, takže pokud se chystáte do lesa, kde neplánujete nic stříhat, stačí jednoduše nůžky vyndat a nahradit je například mnohem užitečnější pilkou. Pokud se zase chystáte něco opravovat, stačí vyndat pilník na nehty a vyměnit ho za šroubovák.

Klíčová slova:
nuz, švýcarák
 

Články odjinud