iPhone 4 do posledního šroubečku

iPhone 4 do posledního šroubečku
Sdílej
 
Když se iPhone objevil poprvé, byl z něj svět právem vyjevený. Jak ale obstojí jeho čtvrtá generace?

Pro každého, kdo si potrpí na nejnovější a nejstylovější techniku, je iPhone pojem. Tenhle mobil dokázal předběhnout svou dobu a stala se z něho legenda. Měl zajímavý design, spolehlivě fungoval a nabízel služby a programy, které člověk do té doby znal jen ze sci-fi filmů. iPhone čtvrté generace takovým převratem není, pořád ale ukazuje, že tahle značka má co nabídnout a může překvapit.

Fešák na první pohled

První, čím každý telefon upoutá, je design. Apple si vždycky dokázal pohlídat, aby iPhony vypadaly zajímavě a "čtyřka" není výjimkou. Už na první pohled upoutá svou tenkostí. Mobil je totiž tlustý pouhých devět milimetrů, a tak vypadá jako o něco silnější platební karta. Na první pohled telefon působí hodně luxusně, za což mohou kvalitní a zajímavé, ale i odolné materiály. Zepředu i zezadu najdeme speciální sklo, které sice působí křehce, ale je třicetkrát tvrdší než plast, takže by mělo vydržet i nějaký ten pád ze schodů. Nový iPhone se zatím vyrábí v černé a bílé barvě, ale časem se snad objeví i nějaké další.

Oproti předchozím modelům je iPhone čtvrté generace o něco menší, nemusíte se však bát, že byste si kvůli němu museli pořizovat brýle. Rozměry telefonu jsou 115,2 x 58,6 x 9,3 milimetrů, ale display, který má parádní rozlišení 960 x 640 pixelů, zůstává stejně veliký jako dřív. Celý přístroj váží pouhých 137 gramů.

Změny v designu mají ale i jiné důvody než být stylovější a hezčí na pohled. Apple iPhone 4 má totiž anténu umístěnou v samotném rámu, a proto bylo potřeba trošku si pohrát s tím, jak bude telefon vypadat. Anténa v rámu však nebylo úplně nejšťastnější řešení, ale o tom později.

Co to umí

Skoro všechno. Už starší iPhony měly funkce, které normální smrtelník skoro ani nemohl využít a i tentokrát přichází Apple s nějakými novinkami. Foťák, kvalitní GPS, pohodlné ovládání, přehrávání videa a hudby, wi-fi... to všechno už jsou standardní věci. Applu se však i tohle podařilo často vylepšit a například foťák má místo tří megapixelů pět.

S novým přístrojem představuje Apple i nový operační systém s názvem iPhone OS4. Díky němu můžete využívat Skype, nakupovat si knížky přes aplikaci iBooks a hlavně je tu konečně funkce multitaskingu. Díky němu si můžete v klidu pustit více programů najednou a libovolně si mezi nimi přepínat. A to zdaleka není všechno, protože nový operační systém prý nabídne dalších asi sto vylepšení!

Zásadní novinkou, díky které je možné hrát si s novými programy a funkcemi, je procesor Apple A4, který se využívá i u iPadu. Ten je dostatečně rychlý na to, abyste vám mohl iPhone splnit doslova každé přání. Zvládá natáčení HD videa, které můžete díky jednoduché aplikaci editovat přímo v telefonu. Zázraky ale nečekejte, iPhone je pořád telefon a na natáčení velkofilmů si budete muset pořídit něco trošku jiného.

Dalším milým překvapením je přítomnost iPodu. Ve vašem telefonu si tedy můžete dostatečně vyhrát i s hudebními soubory, které můžete stahovat, řadit do playlistů podle toho, jak chcete vy nebo automaticky podle žánru a samozřejmě i poslouchat. Zvuk je mimochodem velmi dobrý.

Jednou z nejzajímavějších novinek jsou videohovory využívající novou funkci FaceTime. Na obrazovce vidíte obličej toho, s kým si zrovna telefonujete, a v rohu můžete sledovat sami sebe. To abyste věděli, jestli člověk na druhém konci drátu vidí celý váš obličej nebo jen bradu. Nevýhodou je, že volající i volaný musí mít iPhone 4, jiný přístroj totiž funkci FaceTime podporovat nebude.

I přes spoustu nových vylepšení a exkluzivních funkcí se ale nemusíte bát, že by vám iPhone po pár hodinách jednoduše chcípnul. Baterie vydrží v pohotovostním režimu nějakých tři sta hodin. Telefonovat prý můžete až čtrnáct hodin, na video koukat deset hodin a muziku si do uší můžete pouštět čtyřicet hodin.

Problémy tu jsou

Ačkoliv je iPhone 4 naprosto parádní mobil, pár chybiček se v něm najde. Jsou to ale spíš detaily. Telefon postrádá rádio, které však můžete poslouchat přes internet a na doručenky u SMS také můžete zapomenout. Sami ale uznejte, že to nejsou důvody k tomu, aby člověk iPhone 4 uraženě vyhodil do popelnice. Na našem trhu tenhle mobilní zázrak můžete hledat na přelomu srpna a září.

Velkou potíž ale mohou dělat takzvané microSIM karty. Nový iPhone se musel zmenšit, a aby se ušetřil prostor, bylo nutné změnit i velikost SIMek. Pokud tedy budete chtít vložit do tohoto telefonu svou starou kartu, máte smůlu, protože se tam jednoduše nevejde (leda byste si s ní chtěli pohrát s nůžkami a pilníkem, ale to bychom nedoporučovali). Operátor by vám měl sice SIMku vyměnit, ale nový mrňavý model, který bude do iPhonu pasovat, zase nedáte do ostatních telefonů.

Jako největší potíž se ale ukázala anténa v rámu telefonu. Pokud se jí totiž dotknete rukou, což se při telefonování stává docela často, ztrácí signál. Apple už ale začal zdarma svým zákazníkům nabízet speciální obaly, které by tento problém měly vyřešit.

Když nepočítáme už vyřešený problém s anténou, je iPhone čtvrté generace opět daleko před konkurencí a najdete v něm všechno, co jste kdy od mobilního telefonu mohli chtít. A ještě něco navíc. Praktických i pouze efektních novinek je tu dost a konkurence se bude muset hodně snažit, aby Applu na trhu stačila.

 

Články odjinud