Jak se řeže vodou a laserem

Jak se řeže vodou a laserem
Sdílej
 
Nůž není dost ostrý? Pila je rezavá a stará? Komu to vadí, když se dá řezat vodou nebo laserem?

Uříznout nožem kus chleba umí skoro každý. Udělat ze spadlého stromu úhledné klády není s pomocí pily také žádný problém, přesto však existují materiály, na které z toho či onoho důvodu nůž nebo pila nestačí. Naštěstí věda našla způsoby, jak přeříznout skoro cokoliv. A využívá k tomu hodně zajímavé přístroje.

Ostré jako... voda?

Řezat se totiž dá například vodou. Takzvaný vodní řez pracuje se speciálním čerpadlem, které usměrňuje velmi úzký proud vody tak, že je možné s ním některé věci doslova krájet. Samotný proud vody by samozřejmě nestačil k tomu, aby se například kámen rozdělil na dvě poloviny, ale voda je vystřikována pod tak obrovským tlakem, že dokáže rozříznout prakticky cokoliv. Metoda nazývaná "řezání vodním paprskem" byla použita už v roce 1970 a spolehlivě funguje i dnes. Používá se především na řezání měkkých materiálů, jako jsou například hedvábný papír nebo součásti interiérů do aut. Obrovskou výhodou této metody je fakt, že řezat se může nepřetržitě a není nutné dělat žádné dlouhé pauzy. Takový dřevorubec si jednou za čas odpočinout musí, ale v případě řezání vodním paprskem je možné přístroj naprogramovat, zapnout a nechat ho, ať dělá svou práci.

Rozřízneme cokoliv

Voda však umí řezat i mnohem pevnější materiály. Abrazivní vodní řez pracuje úplně stejně jako jeho méně výkonný kolega, ale tlak je ještě mnohonásobně větší a do vody se může přidat speciální příměs, například granát. Abrazivní vodní řez dokáže řezat kovy, kameny, keramiku nebo sklo. Řezání vodou má však i své nevýhody. Problémem může být samotná spotřeba vody, kvůli níž se řezání nakonec může docela prodražit. Voda se také nedá použít na hodně malé a detailní řezání.

Pekelně ostrý laser

Ještě o něco starší než řezání vodou je řezání laserem. Jedním z nejstarších a přitom stále nejpoužívanějších zařízení je takzvaný CO2 laser. Ten spatřil světlo světa už v roce 1964, avšak stále patří mezi nejsilnější a nejefektnější stroje ve své kategorii. CO2 laser, ale i ostatní podobné mašinky, používají vysoce výkonný laserový paprsek často spolu s plynem, jako je například kyslík. Extrémně vysoká teplota může řezaný materiál rozpustit, nechat ho vypařit nebo spálit. Díky plynu vše "odřezané" zmizí a zůstane jen to, co je potřeba.

Laser nebo voda?

Jaké jsou ale výhody laseru oproti vodě nebo jiným způsobům řezání? Je jich docela dost. Použití laseru je především levné, což je při masové výrobě velmi důležitý fakt. Tato technologie si také poradí s velkým množstvím různých materiálů a je možné s ní opracovávat kovy a dřevo, ale zároveň například i papír, textil nebo plasty. Řezání s pomocí laseru je také velmi rychlé a lze provádět klasické 2D rovinné řezání i méně obvyklé 3D prostorové. Laser se však dá užít i na jiné věci, než je pouhé řezání. S jeho pomocí se dá snadno svařovat, kalit nebo upravovat plast, sklo a dřevo. Dají se s ním dokonce sestřelovat mezikontinentální balistické rakety. Modernější Nd: YAG laser umí téměř to samé, co jeho starší kolega, ale využití našel i v medicíně. Používá se při léčení nemocí očí.

Nejspíš bude ale trvat ještě hodně dlouho, než laser nebo podobné zařízení nahradí klasickou pilu nebo nůž, takže pokud se chystáte vyhodit svou starou dobrou rybičku, ještě raději počkejte.

Klíčová slova:
laser
 

Články odjinud