Létající chytrák

Létající chytrák
Sdílej
 
Letecké technika se neustále vyvíjí a o té vojenské to platí dvojnásob. Britští vědci teď přišli s novinkou, která by mohla od základu změnit celý letecký boj. A ušetřit hodně lidských životů.

To nejdůležitější, co se musí ve válce bránit a chránit, není majetek, ale lidské životy. Vojáci se nevrhají do boje bezhlavě jako ve filmech, protože pokud nechtějí přijít k úrazu nebo dokonce o život, musí si dávat velký pozor. A pro piloty to platí taky. Brzy by však zrovna jejich práce mohla být o hodně bezpečnější. Sestřelit pilota, který sedí na zemi, totiž nebude snadné ani pro tu nejmodernější raketu.

Jak se ale dá pilotovat letadlo ze země? Pokud bude tím letadlem britský Taranis, (pojmenovaný podle keltského boha hromů) půjde to docela jednoduše. Tahle nedávno představená novinka má totiž vlastní inteligenci a bude se umět rozhodovat sama. Pilot v kabině tedy nebude potřeba. Taranis se navíc řadí mezi neviditelná letadla, takže ho radary nezachytí a díky tomu bezpečně zvládne proletět až doprostřed nepřátelského území, kde odvede svou práci stejně dobře, jako kdyby ho řídil ten nejlepší pilot.

Umělá inteligence ale nemusí být neomylná, a tak bude Taranis ze země kontrolovat speciálně vyškolený technický a vojenský personál. První testy tohoto inteligentního a neviditelného letounu mají proběhnout příští rok a určitě bude zajímavé sledovat, jak si moderní bojový stroj poradí bez posádky. Zatím nebylo oficiálně oznámeno, kolik zbraní a jakého typu Taranis ponese, to je ale nejspíš ta poslední věc, která teď inženýry a designéry zajímá. Teď je nutné dostat tenhle technologický zázrak do vzduchu a pokud to půjde bez problémů, může se začít řešit výzbroj.

 

Články odjinud