Létající celníci

Létající celníci
Sdílej
 
Hlídat hranici dnem i nocí nejspíš není žádná legrace a člověk navíc není neomylný. V Americe se tedy rozhodli zkusit začít pro tuhle práci využívat roboty.

Spojené státy americké mají už několik let problém se svou jižní hranicí. Obyvatelé Mexika se ji totiž velmi často snaží nelegálně překročit a přestěhovat se do USA. Bez pracovního povolení, bez povolení k pobytu a často i bez znalosti jazyka. Krom nelegálních přistěhovalců přes hranici ale také často putují drogy a je logické, že něco takového se vládě nelíbí.

Celníci nemohou stíhat všechno, ale teď dostali k dispozici vybavení, které by jim mohlo opravdu výrazně pomoci. Ve středu prvního září se z texaských letišť odlepily od země čtyři stroje, díky nimž to budou mít lidé, kteří chtějí nelegálně hranici překročit, zase o něco těžší. UAS (Unmanned Aerial System) jménem Predator je létající dron, který nepotřebuje posádku. Dá se ovládat ze země, ale sám má dostatek inteligence na to, aby prováděl některé důležité úkoly.

Predator byl původně navržen pro sledování. Jsou na něm nainstalovány kamery a speciální senzory, které přenáší obraz k velitelství. Později byl vyzbrojen a nasazen i v boji a osvědčil se v Bosně, Afghánistánu nebo Iráku. U americko-mexických hranic bude čtveřice dronů hlídat především jejich jihozápadní část a očekává se, že by díky Predátorům měl výrazně klesnou počet nelegálních imigrantů a stoupnout počet zabavených pašovaných zbraní a drog.

 

Články odjinud