Konec raketoplánů se oddaluje

Konec raketoplánů se oddaluje
Sdílej
 
Americké raketoplány létaly do vesmíru téměř tři desetiletí, letošní rok pro ně však měl být rokem posledním. Nakonec to ale dopadlo trošku jinak a kosmonauti budou mít o práci postaráno i v nejbližší budoucnosti.

Letošní rok měly do vesmíru vyletět americké raketoplány naposledy. Před šesti lety totiž prezident George Bush rozhodl, že se do vesmíru musí začít létat jinak. Když totiž roku 2003 tragicky zahynula posádka raketoplánu Columbie, bylo nutné zastaralou technologii nahradit.

16. září letošního roku měly do vesmíru odletět raketoplány Endeavour a Discovery a měla tím skončit jedna technická éra lidstva, ale teď došlo na zásadní změny. Raketoplány budou totiž do vesmíru létat minimálně ještě několik měsíců. Už teď jsou naplánované lety na letošní září a na konec února příštího roku. V srpnu se navíc bude jednat o tom, že by Discovery letěl do vesmíru ještě v polovině příštího roku.

První americký raketoplán vystartoval v roce 1981, takže to vypadá, že si tyhle neobvyklé dopravní prostředky odslouží přesně třicet let. Do šrotu ale nejspíš nepoputují. Zájem o raketoplány, které čeká vyřazení, projevilo hned několik muzeí a NASA si za jeden vyřazený účtuje něco okolo půl miliardy korun.

Jak to bude s vesmírnými cestami dál, to zatím nikdo neví. Náhrada za americké raketoplány zatím neexistuje a bude ještě pár let trvat, než NASA vymyslí, čím jiným by se mohlo začít létat ke hvězdám. Do té doby budou do vesmíru létat hlavně ruské rakety.

Klíčová slova:
raketoplan
 

Články odjinud