Chytrý granátomet dostřelí i za roh

Chytrý granátomet dostřelí i za roh
Sdílej
 
Vzhledem k neustávajícím vojenským akcím na blízkém východě vylepšuje americká armáda svůj arzenál zbraní. Mezi její nejnovější hračičky patří granátomet XM-25, který pálí takzvané chytré střely. První granátomety XM-25 míří do Afghánistánu touto dobou.

Výhodou nové zbraně je, že 25milimetrové granáty mohou být naprogramovány, aby vybouchly v předem stanovené vzdálenosti. Každý náboj totiž obsahuje malý magnet, který vytváří při letu střídavý proud. Podle nějm pak může mikroprocesor (uložený v náboji) určit, jakou vzdálenost granát urazil.

Před samotnou střelbou voják nastaví požadovanou vzdálenost výbuchu, což mu dá zjednodušeně řečeno možnost střílet za roh. Když se totiž nepřítel schovává mimo linii palby (například v zákopu nebo za budovou), vypálí voják granát lehce za překážku, kde ho nechá vybouchnout. Správná vzdálenost se snadno určí za pomoci laserového hledáčku, který je taktéž upevněn na zbrani. Že granát netrefí přímo nepřítele nevadí, jelikož se jedná o výbušnou zbraň, zasáhnou nepřítele tlaková vlna i střepiny.

Původně se americká armáda chystala uvést zbraň do provozu až v roce 2012, kdy bude vyrobeno 12 000 kusů. Granátomet však na vedení armády udělal takový dojem, že prvních pět prototypů se do Afghánistánu dostane již v listopadu a nedlouho poté dalších 36 exemplářů.

Klíčová slova:
granátomet, XM-25
 

Články odjinud