Laser jako ze sci-fi

Laser jako ze sci-fi
Sdílej
 
V každém druhém vědeckofantastickém filmu najdeme lasery, které sestřelují vesmírné křižníky nebo vojáky bojující s nepřítelem s pomocí laserových pušek. Ve skutečnosti si na něco podobného ještě chvilku počkáme, první kroky však už mají vědci za sebou.

Firma Raytheon totiž nedávno úspěšně prezentovala svou revoluční novinku jménem Laser Weapons System (LaWS), což by se dalo přeložit jako Systém laserových zbraní. A v čem že spočíval ten úspěch? LaWS totiž dokázalo z bojové lodě sestřelit tři pokusná létající zařízení.

Podobných laserových zařízení už ale v minulosti několik vyzkoušeno bylo, proč je tedy úspěch LaWS tak důležitý? Důvodů je několik. Donedávna byly skoro všechny lasery chemické, výrobek Raytheonu je však pevný a díky tomu i mnohem bezpečnější na ovládání. Ono není moc výhodné, když je zbraň pro střelce nebezpečnější než pro cíl. Navíc spotřebuje výrazně méně energie a je mnohem menší, takže se s ním dá jednoduše manipulovat.

O laserech, které fungují jako LaWS, se donedávna tvrdilo, že nejsou dostatečně účinné na to, aby bylo možné použít je v boji, sestřelení tří letících objektů však ukázalo, že vědci si poradili i s tímhle problémem. Největším úspěchem firmy Raytheon je ale fakt, že se jim podařilo dokázat, že jejich laser může být součástí protiraketové obrany bojových lodí, protože zvládne sestřelit letící objekt ohrožující loď i z pohybujícího se plavidla. A když zvládne tohle, neměl by být problém střílet i ze země.

V plánu je začít montovat LaWS na nákladní automobily. O něco podobného se pokouší i formy Boeing se svým zařízením MATRIX, zdá se ale, že Raytheon konkurenci předběhl naprosto ve všem. Je menší, skladnější, bezpečnější na ovládání, méně náročný na energii a jak je vidět, k obraně by měl sloužit spolehlivě. Je tedy možné, že za pár let klasickým dělům a raketám odzvoní.

Klíčová slova:
laser, zbraň
 

Články odjinud