Roboti vs. lidi

Roboti vs. lidi
Sdílej
 
O nejzajímavějších robotech současnosti a blízké budoucnosti jste si mohli přečíst v Ábíčku č. 20. Teď je můžete vidět v akci.

BigDog

BigDog společnosti Boston Dynamics by měl v budoucnu ulehčit práci vojákům. Dokáže se pohybovat v téměř jakémkoliv terénu a má vynikající stabilitu.

LittleDog

LittleDog je předchůdcem BigDoga a jeho hlavním úkolem bylo ukázat, že lze vymyslet stroj, který se bude moci pohybovat i v těch nejobtížnějších podmínkách. BigDog ho ale ve všem předčil a nakonec i nahradil.

Petman

Petman se využívá při testování ochranných obleků pro lidi. Dokáže téměř dokonale simulovat lidskou chůzi a vědci mohou při testování regulovat například i pocení nebo teplotu robotického těla.

Stickybot

Stickybot dokáže šplhat po stěnách nebo skle. K tomu využívá speciálně navržené "tlapky" s malými chloupky. Tvůrci Stickybota se inspirovali u gekonů, kteří mají na prstech přilnavé polštářky a také mohou šplhat po zdech.

Seaswarm

Roboti typu Seaswarm v sobě mají obrovské množství nanobotů, s jejichž pomocí mohou vyhledávat a likvidovat například unikající ropu z tankerů a zabránit tak ekologickým katastrofám.

S-Bot

S-Boti vypadají sice jako trochu směšně a člověk by si myslel, že patří spíš do nějakého animovaného filmu, tihle malí robůtci ale umí překvapivě dobře spolupracovat a když na něco nestačí sami, povolají si na pomoc kamarády.

Snake Robot

SnakeBot vypadá jako mechanický had a díky svému mrštnému a úzkému tělu se dokáže protáhnout i velmi úzkými škvírkami. To se může hodit například při hledání obětí zemětřesení nebo při jiných katastrofách. SnakeBot se totiž dostane tam, kam člověk nemůže.

Klíčová slova:
robot
 

Články odjinud