Tanečník vyráží do vesmíru

Tanečník vyráží do vesmíru
Sdílej
 
Na Měsíci už lidstvo bylo, na Mars se chystá ve velmi blízké budoucnosti a co bude dál, to se teprve ukáže. Rozhodně je ale lepší být připravený. A NASA bere přípravu velmi vážně. I tak ale může být u dobývání vesmíru legrace.

NASA totiž vyvíjí speciální vozítko s názvem ATHLETE. Jeho hlavní úkol je jednoduchý a zároveň velmi důležitý. Bude pomáhat astronautům s těžkými náklady. Ono když má na sobě člověk skafandr, tak už se mu moc nechce tahat na zádech baťoh nebo v ruce kufr. ATHLETE unese až 450 kg a usnadní tak dobyvatelům vesmíru jejich práci.

Vozítko bude mít šest mechanických nohou s kolečky, díky nimž se může na rovném a bezpečném terénu pohybovat poměrně rychle. Jakmile se ale dostane pod kopec nebo mezi ostré kameny, je nutné přejít do jiného režimu. Kolečka na každé noze se zablokují a ATHLETE tak může začít na svých končetinách šlapat, kam se mu zlíbí. Na každou nohu se navíc dají nainstalovat přídavná zařízení, jako jsou například různé kleště nebo vrtáky.

Plánuje se, že zařízení budou astronauti používat při svých misích na Měsíci nebo na Marsu. ATHLETE se tam bude moci pohybovat rychlostí až deset kilometrů za hodinu a měl by si poradit až s pětatřicetistupňovým stoupáním. Do vesmíru se sice zatím ještě nepodíval, ale vědci na něm pracují už od roku 2005 a od nejnovější verze si slibují hodně.

ATHLETE teď čeká na svou první vesmírnou misi a zdá se, že on i jeho tvůrci se možná trošku nudí. Proto se rozhodli ukázat světu, že s tímhle nosičem může být i zábava. Na Měsíci nebo na Marsu sice nejspíš na tanec nejspíš nikdo nebude mít čas ani náladu, na Zemi to ale tahle mašinka umí pořádně rozbalit. I když se šesti nohami by byl králem parketu nejspíš každý.

Klíčová slova:
vesmir, NASA, athlete, vozítko
 

Články odjinud