Přepraví Britové pštrosa potrubím?

Přepraví Britové pštrosa potrubím?
Sdílej
 
Máte hlad, ale lednice je prázdnější než váš žaludek? Není třeba zoufat, máme přece FoodTubes - fyzický internet.

Ano, podobně jako internet má fungovat britský projekt FoodTubes. Propojí jednotlivé domácnosti, obchody, školy a další důležité budovy potrubní sítí, s jejichž pomocí by téměř dvoumetrové kovové kapsle převážely zboží.

"Z dlouhodobého hlediska si dovedu představit, že v Kapském městě zabíjí pštrosa a my ho dopravíme do Edinburghu," říká o svém novém projektu generální ředitel FoodTubes Noel Hodson.

Zdá se vám to jako neuvěřitelná myšlenka? Ale ani ne, vždyť voda, plyn, ropa a dokonce i odpad mají v současné infraktustuře vlastní potrubí. Tak proč by nemohlo přibýt ještě jedno?

Vybudování takové sítě i na úrovni města je sice nelidsky drahé, avšak cena za údržbu a provoz je prakticky nulová. Elektromotorem poháněné kapsle pohybující se rychlostí 100 km/h navíc šetří životní prostředí! Konvenční druhy přepravy (auta, lodě, vlaky) totiž vyžadují obrovské množství energie a fosilních paliv.

Pilotní síť, která by měla jasně ukázat sílu FoodTubes, vyroste na londýnském předměstí Croydon za cenu vyšší než 10 miliard korun. O své investice se firma ale nebojí, pokud by se projekt opravdu rozjel, mohl by vydělávat miliardy korun ročně.

V jednání jsou už v tuto chvíli i další sítě skrz kanadský permafrost a pouště na Středním Východě.

Klíčová slova:
foodtubes, potrubí
 

Články odjinud