Americké lodě se dočkají speciálních laserů

Americké lodě se dočkají speciálních laserů
Sdílej
 
Americké námořnictvo se dočká další převratné zbraně – laseru na bázi volných elektronů.

Ačkoli spíše než jako o nějakém paprsku smrtit se dá o novém laseru hovořit jako o víceúčelovém zařízení. Půlde využít ke komunikaci, vysledování objektů, označování cílů, rušení radarů i komunikace a v neposlední řade k sestřelení nepřátel z oblohy.

Laser na bázi volných elektronů (free electron laserm, FEL) se zdá být ideálním řešením všech požadavků námořnictva, ale také s sebou nese určité problémy. Aby šel laser použít jako zbraň je potřeba, aby pracoval s výkonem přes 100 kilowattů. V laboratořích firmy Boening však laser pracuje s výkonem pouze okolo 14 kilowattů. Zároveň takový laser vyžaduje velké množství energie, čili půjde začlenit pouze do chystaných plně elektrických bojových lodích.

Co to ale vlastně ten laser na bázi volných elektronů je a kolik stojí? V podstatě se jedná o "normální laser" doplněný o urychlovač částic. FEL tedy "vystřelí" do prostoru laserový paprsek, na který návaže energii svazku urychlených elektronů. Na výzkum námořnitvo Spojených států amerických vyčlenino asi 160 milionů dolarů.

Klíčová slova:
laser, fel, free, electron
 

Články odjinud