Interaktivní snídaně

Interaktivní snídaně
Sdílej
 
Dotykové displeje na mobilech už jsou nuda. Technologie však nezahálí. Do světa si proráží cestu konferenční stolek, který je zároveň velkým multidotykovým počítačem.

Pokud se podíváte na svoji pracovní desku, pravděpodobně objevíte archy zažloutlých papírů, nedopité sklenice, rozsypané drobky od oběda a fleky, o jejichž původu nebo biologické hodnotě radši ani nepřemýšlíte. Stoly neplní v našem životě právě čestnou funkci. Výzkumné oddělení společnosti Microsoft v roce 2007 představilo stolek, kde se vám nepořádek kupit rozhodně nebude - dřevěnou desku nahradil dotykový displej a šuplíky vystřídal moderní procesor. Od představení obřího tabletu Surface uběhly čtyři roky a to je ve světě dotykových displejů celá epocha. Vždyť ve stejném roce přišel na trh i první Phone, který dnes bereme jako něco zcela běžného, a vida před čtyřmi lety na něj čekaly tisíce zákazníků jako na technologický zázrak.

Apple proti Microsoftu

Surface samozřejmě neměl být každodenním osobním doplňkem jako iPhone, ale měl sloužit firmám, grafickým studiím nebo hotelům jako přehledný, spolehlivý a reprezentativní pracovní nástroj. Microsoftu se však se stolkem Surface prorazit nepodařilo. Není těžké vyjmenovat důvody neúspěchu. Zatímco Apple využil touchpad pro praktický mobilní telefon se stylovým designem a pokročilými funkcemi, Microsoft přišel se zařízením, pro které by mnozí zákazníci ani neměli místo v bytě. Nemluvě o ceně, která začínala na více než sto tisíci korunách. Vývojáři zřejmě správně usoudili, že pro jeho masové rozšíření ještě nepřišel ten správný čas, a na dalších pár let se s ním zavřeli do dílny.

Pokus číslo dvě

Dnes, kdy už je dotyková technologie stejně tak samozřejmá jako východ slunce nebo polotučné mléko, vystrkuje Microsoft znovu růžky se Surface 2.0. Novou verzi interaktivního stolku představili v lednu na obřím technologickém veletrhu CES (Consumer Electronics Show), který se každoročně koná v Las Vegas. Oproti staršímu bráchovi nabídne čtyřicetipalcovou obrazovku Samsung, dvoujádrový procesor o frekvenci 2,9 GHz a výkonnou grafickou kartu. Počítač je schopen registrovat až padesát dotyků najednou, což sice zní jako dobrá zpráva jen pro desetiruká indická božstva nebo inteligentní hlavonožce, ale ukazuje to pokrok v technologii dnešních touchpadů. Tablet tak umožňuje práci několika uživatelů současně. Jen připomeňme, že Apple se před zmíněnými čtyřmi lety chlubil tím, že iPhone reaguje na dva dotyky najednou. Microsoft slibuje, že Surface 2.0 začneme vídat v průběhu tohoto roku.

Jabko proti zbytku světa: konec papíru je tu

Jabko proti zbytku světa: konec papíru je tu

Digitální domácnost

Pokud Apple vyhrál první kolo souboje touchpadů díky praktickému iPhonu či iPadu, možná že Microsoft svým velkým, drahým a zdánlivě nepraktickým přístrojem nakonec zvítězí v celkovém skóre. Vývojáři ze Silicon Valley totiž svým počinem vytyčili zajímavou cestu nové generaci elektroniky. Zatímco dnes si kupujeme zařízení se speciálními funkcemi, jako jsou mobily, počítače nebo GPS, budoucnost možná bude ve znamení propojení digitálního světa a věcí každodenního použití. Díky rychlému rozvoji internetu si není těžké představit třeba lednici, která bude evidovat obsažené potraviny, upozorní na datum spotřeby nebo vám podle zásob vyhledá recepty, které si můžete uvařit. Jen aby vás pak nezačala napomínat, že za poslední tři týdny jste nevečeřeli nic jiného než mraženou pizzu a toasty s kečupem.

Konkurence nikdy nespí

Přestože průkopníkem nové technologie se stal Microsoft, ostatní firmy také pošilhávají po tomto nápadu. Sousedská firma PQ Labs, rovněž sídlící v Silicon Valley, loni představila zařízení iTable, jež se chlubí kompatibilitou jak se systémem Windows, tak Mac OS X. Novomexická společnost Ideum to vzala z druhého konce. Multidotykový stolek MT-50 ukrývá elektroniku v ultraodolném šasí, měl by tak být vydržet použití ve veřejných prostorách. Pokud by výrobce nevěděl, kde ho vyzkoušet, pražské Hlavní nádraží by jistě poskytlo znamenitou zátěžovou zkoušku.

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Moderní vojenská technika: Neviditelný tank

Moderní vojenská technika: Neviditelný tank

 

Články odjinud