Najdeme druhou Zemi?

Najdeme druhou Zemi?
Sdílej
 
V mnoha vědeckofantastických filmech a seriálech se stále opakuje stejný motiv: Lidstvo ve vesmíru objeví planetu podobnou Zemi, na níž se daří životu. Jde pouze o fikci? Nedávným objevem se přiblížil okamžik, kdy zřejmě bude existence "životem kypících" planet potvrzena!

Družice Kepler je na své kosmické misi již od jara minulého roku. Čekal se od ní průzkum vzdáleného vesmíru. A jak se zdá - vesmírná sonda, pojmenovaná po slavném německém astronomovi, tato očekávání nade vše splnila!

V červenci tohoto roku vědci z NASA oznámili překvapující objev, jenž učinili pomocí teleskopu této vesmírné sondy. Astronom Dimitar Sasselhov řekl na nedávné vědecké konferenci, že Kepler našel v Mléčné dráze přibližně 140 planet velikostí podobných Zemi!

Astronom tyto informace označil za zlom v našem chápání vesmíru. Podle něj jde o naplnění snů polského vědce Mikuláše Koperníka. Stejně tak je tento okamžik naplněním vizí italského filozofa a astronoma Giordana Bruna, který mluvil o možnosti existence vesmírných světů podobných tomu našemu.

Družice našla vzdálené planety pomocí zachycení krátkých světelných mžiků, které se objevují při přechodu planet přes její mateřskou hvězdu.

Informace o velikosti planet a jejich rozměrech byly spočítány z množství a časové délky těchto krátkých záblesků. Avšak teprve další výzkum ukáže, zda najdeme "druhou Zemi". Najdeme tedy planetu podobnou Zemi, na níž je život?

Podle Sasselhova budou vědci tyto planety zkoumat ještě další čtyři roky, než se dokáží přiblížit k odpovědi na předešlou otázku.

Přes zatím nejasné výsledky výzkumu Saselhov optimisticky konstatuje: "Statistický výsledek je jasný - planety jako naše Země tam venku jsou… Mléčná dráha, je na tyto planety bohatá."

Vesmírnému životu však nasvědčují také další fakta. Vědci totiž předpokládají, že život byl kdysi i na dnes nehostinném Marsu.

Mezi indiciemi, které mohou potvrzovat někdejší život na Rudé planetě, patří vysoká koncentrace metanu a amoniaku v jeho atmosféře, jenž mohla vzniknout jako důsledek biologických procesů.

Dalším náznakem někdejšího života na čtvrté planetě Sluneční soustavy je voda nalezená na jejím povrchu a tajemný meteorit ALH84001, na němž nové výzkumy z roku 2009 potvrdily pozůstatky marsovských baktérií.

Znamená to, že je pouze otázkou několika desetiletí, nebo dokonce let, než najdeme planety s kvetoucím životem? Přestože se život nedá očekávat na většině objevených planet, nedá se to vyloučit. Nové "Země" zatím čekají na svůj objev...

Klíčová slova:
mars, zeme, draha, mléčná
 

Články odjinud