Jak fotit stereograficky obyčejným fotoaparátem

Jak fotit stereograficky obyčejným fotoaparátem
Sdílej
 
Máte pouze obyčejný foťák a chtěli byste si udělat nějaké 3D fotky? Vyzkoušejte to s naším návodem.

Focení digitálem

Vyberte si prostorovou kompozici. Ideálně aby něco bylo v popředí asi 2 metry od vás (ne blíže) a něco v pozadí, třeba obzor (v nekonečnu).

Vyfoťte levý snímek, pak fotoaparát posuňte asi o 6 cm doprava a vyfoťte pravý snímek. Posun fotoaparátu musí být rovně, můžete si pomoci například stolem, lavicí nebo zábradlím. S trochou cviku to jde i z ruky. Profesionálové používají speciální sáňky na fotografickém stativu.

Pokud máte nejbližší objekt na snímku v jiné vzdálenosti než 2 metry, posuňte fotoaparát mezi levým a pravým snímkem asi o jednu třicetinu této vzdálenosti.

Mezi levým a pravým snímkem se nic nesmí pohnout! Pozor na lidi, auta, mraky, větve stromů ve větru a vše, co se hýbe.

Draci: fantazie a skutečnost

Draci: fantazie a skutečnost

Zpracování v počítači

Fotografie stáhněte do počítače a označte si levý a pravý snímek (např. DSC_0001_L.jpg a DSC_0002_R.jpg).

Stáhněte si program StereoPhoto Maker ze stránek http://stereo.jpn.org/eng/stphmkr/index.html (stránky jsou anglicky). Program se neinstaluje, stačí rozbalit Zip.

Spusťte program StereoPhoto Maker (např. Dvojklikem).

Otevřete levý a pravý snímek File - Open Left/Right images... (otevře se dialogové okno, myší označíte levý obrázek, pak podržte klávesu Ctrl a označte pravý obrázek, klikněte na Otevřít).

V horním menu zvolte Adjust - Auto alignment. Program vyhledá shodné body na snímcích a podle nich správně sesadí stereoskopickou dvojici.

Pokud si chcete snímek sesadit sami ručně, zvolte v horním menu Adjust - Easy Adjustment (nebo klávesa K). Otevře se okno, ve kterém můžete levým a pravým obrázkem posouvat. Ve správně sesazeném anaglyfu se nejbližší objekt na fotografii překrývá - nemá červený ani azurový okraj, ale je černobílý. Když jste hotovi, klávesou OK okno zavřete.

Klávesou F7 si zobrazte hotový anaglyf (F7 je barevný anaglyf, F6 černobílý, další možnosti zobrazení naleznete v menu Stereo).

Anaglyf uložíte File - Save stereo image... (nebo klávesa S) a jste hotovi.

StereoPhoto Maker umí mnoho dalších věcí souvisejících se stereofotografií. Jistě je snadno objevíte.

Chytrý granátomet dostřelí i za roh

Chytrý granátomet dostřelí i za roh

Letem 3D světem

Letem 3D světem

Klíčová slova:
stereofoto
 

Články odjinud