Junior OffROAD Camp: tábor s vůní benzínu

Junior OffROAD Camp: tábor s vůní benzínu
Sdílej
 
Otravují vás tábory, kde si hrajete na indiány a tupou "rybičkou" se pokoušíte vyřezat z kusu větve kvedlačku? A co takhle tábor, ze kterého vylezete jako ostřílený automobilový závodník?

Junior OffROAD Camp je společným projektem časopisu OffROAD a Promotýmu Praha, který se zaměřuje na bezpečnost silničního provozu. A jak to celé funguje a jde dohromady? Musíme říct, že bezvadně. Pokud vás lákají závodní auta, čtyřkolky a motorky, čtěte pozorně, protože ještě je pár posledních volných míst na letošní léto a exkluzivně pro vás, čtenáře ábíčka, jsme získali zajímavé slevy a právo přednostního přihlášení. Celé letní soustředění je v "závodním" duchu, ale účastnit se jej mohou děti od 8 do 19 let (plus minus nějaký ten měsíc se toleruje). Už ve výbavě, kterou si máte vzít s sebou, je napsaná helma, a tak je asi jasné, že se těch deset dní nudit nebudete. Pokud ji nemáte, organizátoři vám ji rádi zapůjčí.

Žít jako závodník

Celý OffROAD Camp funguje v závodním režimu. Rozděleni budete ne do družstev či skupinek, ale do závodních týmů a naučíte se tu návykům a dennímu režimu závodníků. Kromě zábavy, jako je jízda na motorkách a čtyřkolkách, v terénních vozech, závodních speciálech pro rallye, trialech či dakarských vozech se budete věnovat angličtině, bez které se žádný závodník neobejde. Nebude chybět ani první pomoc nebo škola bezpečné jízdy – ať už na trenažérech nebo v opravdovém autě mezi kužely. Také se něco přiučíte o servisování a kontrole závodních vozů, o práci mechaniků a manažerů týmu. Vyzkoušíte si i práci motoristických novinářů a jak s nimi jako závodník vycházet a komunikovat. Důležitou součástí každého profesionálního závodníka je jeho fyzická příprava, ale i jídelníček. Jak si udržet kondici, koncentraci a co jíst, vám vysvětlí další odborníci.

Hurá do terénu!

Loni se děti, které se účastnily kempu, svezly na sportovních a užitkových čtyřkolkách TGB a Access Motor. Svezli se v autokrosových speciálech Ford Fiesta, rallye speciálu Subaru Impreza WRX STi, expedičním a dakarském novinářském Hummeru H2, dakarské Tatře týmu Czech Dakar a dalších zajímavých vozech. Program doplnily závody v terénních a silničních buggy nebo "relaxační" vyjížďky s legendárními Land Rovery Defender 110. Také se vám zdá, že se to za těch 10 dní nedá stihnout? Ale dá a ještě mnohem víc! Převážnou část desetidenního pobytu strávíte v přírodě. Spí se jako na pravé rallye Dakar v plátěných stanech ve spacáku, s sebou máte jen nejnutnější vybavení na přežití a denně zvládáte slušnou porci úkolů. Odměnou vám bude skvělé jídlo, báječná parta instruktorů, večerní povídání se závodníky při besedách a pouštění filmů a fotek z rallye Dakar i dalších motoristických disciplín.

Dakar pro vítěze

Ze všeho výše jmenovaného jste průběžně zkoušeni, bodováni, hodnoceni, a to nejen jako jednotlivci, ale také jako celý závodní tým. Samostatně jsou pak hodnoceny kategorie juniorů do 15 let a druhá nad 15 let. Vítězové se mohou těšit na zahraniční účast při testování jednoho z českých dakarských týmů, které se uskuteční na podzim letošního roku před dalším ostrým startem v Jižní Americe. Vítězů bude nakonec šest, neboť jsou pořádány toto léto tři turnusy. První dva jsou již obsazené, ale v tom třetím je ještě pár volných míst, takže neváhejte, a pokud vás láká volant nebo řídítka, rychle se přihlaste.

Záhadné fotografie: Přistáli Američané vůbec na Měsíci?

Záhadné fotografie: Přistáli Američané vůbec na Měsíci?

Až na dno: 5 strojů pro dobývání hlubin

Až na dno: 5 strojů pro dobývání hlubin

Autor

Míla Janáček

Klíčová slova:
off-road, camp
 

Články odjinud