Objeví NASA život za našimi humny?

Objeví NASA život za našimi humny?
Sdílej
 
Nad Jupiterovým měsícem Europou přelétla dvanáctkrát sonda Galileo. Během této mise, ukončené před osmi lety americkou NASA, se vědci dozvěděli nejen o tomto vesmírném tělese překvapivé informace. Avšak jedna z nejzáhadnějších otázek zůstala nevyřešena: Skrývá se na Europě život?

Kolem páté planety Sluneční soustavy - obřího Jupiteru - obíhá více než šedesát přirozených měsíců. Čtyři největší z nich: Io, Europa, Callisto a Ganymedes byly objeveny již v 17. století nezávisle na sobě německým astronomem Simonem Mariusem a jeho italským kolegou Galileo Galileem. Avšak podrobnější informace o těchto tělesech se vědci dozvěděli až poměrně nedávno.

Teorie o zdánlivé pustosti všech Jupiterových měsíců dostala vážné trhliny v 70. letech 20. století. Tehdy byly k Jupiteru vyslány dvě kosmické sondy americké NASA: Voyager 1 a Voyager 2. Američtí odborníci byly překvapeni zjištěním, že oběžnice Jupiteru nemusí být vůbec mrtvými místy!

Překvapení z Voyageru

"Však se také měsíce staly hlavními hvězdami projektu Voyager," konstatoval tehdejší geologický poradce NASA Dr. Laurence Soderblom. Především Europa a Ganymedes začaly být považováni za lokality pro hypotetický život - a není se čemu divit! Vždyť podle vědců z NASA na nich panují podmínky v mnohém podobné Zemi.

Pozdější výzkumy z 90. let dvacátého století, založené na snímcích z Hubbleova vesmírného teleskopu a misi americké sondy Galileo, posílají na Zem zpřesňující údaje. V atmosféře Europy bylo objeveno stokrát více kyslíku, než se dříve předpokládalo, a také potvrzeno zdejší magnetické pole. Podle vědců by to mohlo stačit pro přežití jednodušších živočichů. Ale je to reálné očekávání, pokud průměrné povrchové teploty zde dosahují od -160 do -220 stupňů Celsia?

Co ukrývá led?

Mnoha roklemi zbrázděná Europa je na svém zevnějšku pokryta několik kilometrů tlustým vodním ledem, pod nímž se nachází jakási vodivá vrstva. Možná prý jde o led, anebo o asi 100 kilometrů hluboký oceán teplé vody! Jak je to možné?

Vědci míní, že gravitační síly Jupitera hýbou jádrem Europy a vytvářejí tím teplo. Díky tomu by její led mohl roztávat a pod ledovou vrstvou být oceán. V něm by pak mohly žít primitivní baktérie, řasy, jednoduché rostliny, ryby, nebo snad zcela neznámé organismy.

Jde zatím pouze o hypotézy, neboť fyzicky se pod led na Europě nikdo nepodíval. Oponenti argumentují také tím, že pod ledem v uzavřeném oceánu není možnost produkce kyslíku, ani dostatečné světlo. Smrtící má být také velmi silná radiace dopadající sem z vesmíru.

Odolnější než terminátor!

Ale výzkumy z posledních třiceti let naznačují, že pozemský život je mnohem odolnější, než jsme si mysleli. Některé pozemské organismy totiž přežijí i poměrně silné radioaktivní záření. Další svou energii získávají na netradiční bázi - ať už přeměnou sloučenin síry nebo metanu.

Některé baktérie žijí v horkých sirných pramenech o teplotě kolem 90 stupňů Celsia. Jiné pod ledem Antarktidy v mnohastupňovém mrazu a naprosté tmě. Proč by podobné nemohly existovat i na mimo naši planetu?

"Víme, že život je dostatečně vynalézavý na to, aby dokázal využívat různé druhy energie (…) Nejdříve však zde samozřejmě musíme přistát a poté proniknout skrz led," říká o výzkumu teoretického života na Europě americký profesor astronomie Steven Squyres z Cornell University v Ithace. Co odhalí další výzkum?

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

Skrz led k záhadě

Na rok 2020 je naplánován start sondy Europa Jupiter System Mission určené pro vzdušný průzkum Jupiteru a jeho měsíců - především Europy a Ganymeda. Zatím fantastickým cílem vědců je vyslat na povrch Europy přistávací modul, na jehož palubě bude stroj dostatečně vybavený k protavení se skrz tlustou vrstvu jejího ledu.

Tento zatím neschválený návrh vědeckého týmu z NASA počítá s využitím modulu s atomovým reaktorem, který se protaví až do oceánu Europy. Poté má být do vody vypuštěn robot, který by zde hledat život. Uskuteční se tato mise a zjistíme díky ní pravdu o tajemném měsíci?

Obří černá díra v akci

Obří černá díra v akci

Přepraví Britové pštrosa potrubím?

Přepraví Britové pštrosa potrubím?

Klíčová slova:
voyager, Jupiter, Europa
 

Články odjinud