Legendy sci-fi a fantasy: Rébus mistra Leonarda

Legendy sci-fi a fantasy: Rébus mistra Leonarda
Sdílej
 
Rébus mistra Leonarda je prvním článkem z nového seriálu Legendy sci-fi a fantasy. Postava Leonarda da Vinciho inspirovala nejenom vynálezce, malíře nebo sochaře, ale také spisovatele, filmaře a tvůrce počítačových her. Málo kdo ale ví, jak to bylo s da Vincim doopravdy.

Knižní bestseller Šifra mistra Leonarda odstartoval obrovský zájem o všestranného italského umělce a vynálezce Leonarda da Vinciho a jeho unikátní dílo. Nakolik však tato kniha uvádí o slavném Italovi pravdu?

Italský renesanční génius Leonardo da Vinci, žijící na přelomu 15. a 16. století, nás dodnes udivuje svým všestranným talentem i záhadami, jež ho obklopují.

Leonardo se stal slavným především díky svým propracovaným obrazům, které skrývají složitou symboliku. Z těchto faktů vychází fiktivní děj románu Šifra mistra Leonarda od amerického spisovatele Dana Browna, který byl roku 2006 zfilmován.

Hlavní hrdina knihy, uznávaný americký symbolog Robert Langdon, přichází na překvapivé tajemství: Leonardo da Vinci měl být členem tajného bratrstva Převorství sionské, jehož členové věděli o potomcích zakladatele křesťanství Ježíše Krista.

Padák dle Leonarda da Vinciho •  Nevit Dilmen (licence CC)

Mystérium Ježíšovy pokrevní linie prý Leonardo zašifroval do jednoho ze svých nejslavnějších děl - nástěnné fresky Poslední večeře. Na této malbě má u Ježíšovy pravé ruky sedět nikoliv apoštol Jan, ale Máří Magdaléna.

Je to možné? Na fresce si můžeme všimnout, že Janova tvář vypadá nezvykle jemně, až téměř žensky. Navíc oblečení a postavy Ježíše a Jana tvoří jakoby tvar M - tedy počáteční písmeno jména Magdaléna! Jak to tedy je?

Máří Magdaléna byla sice podle apokryfních evangelií Kristovou manželkou, oficiální části Bible se o ní však v této souvislosti nezmiňují. Také Převorství sionské bylo založeno až ve 20. století a Leonardo často maloval muže s jemnými rysy obličeje. A tvar písmene M? Ten může být zcela náhodný.

Na druhé straně je třeba dodat, že Leonardo měl za svého života konflikt s katolickou církví na základě zobrazování takzvaně nekřesťanských motivů. Kvůli nim musel vytvořit obraz Madona ve skalách ve druhé verzi.

Na prvním obraze Madona ve skalách je totiž Ježíšova matka Marie velmi podobná Janovi z obrazu Poslední večeře. Ke všemu dívka vedle ní ukazuje prstem na její břicho (což je možný symbol těhotenství). Zobrazil zde tedy Leonardo Máří Magdalénu a nikoliv Marii? To není dodnes zcela jasné...

Da Vinci byl však také známý jako převratný vynálezce, čehož chtějí využít američtí filmaři v připravovaném akčním fantasy snímku, jehož realizace se připravuje.

Neohrožený Ital se ve filmu pomocí svých létajících strojů a zbraní utká s mocnými nepřáteli. Jak to bylo ve skutečnosti? Leonardo byl opravdu převratným vynálezcem, ale do akčního hrdiny měl daleko.

Jako první člověk navrhl padák, primitivní ponorku, předchůdce tanku, vrtulníku, výškově nastavitelné dělo, jízdní kolo i další stroje. Avšak mnoho vynálezů nikdy nezrealizoval, některé ani nejsou v praxi použitelné. Stal se však nezapomenutelnou inspirací pro budoucí vynálezce a umělce. Navždy změnil svět...

Chcete vědět víc?

Pokud vás zajímá, co může být v Brownově románu pravdivé, přečtěte si knihu Tajemství šifry mistra Leonarda nebo Poselství Da Vinciho kódu, případně se podívejte na dokumentární film Projekt Da Vinci - hledání pravdy.

Úchvatné Leonardovy vynálezy si můžete prohlédnout v knize Leonardovy stroje, Věda mistra Leonarda, či na webu www.youtube.com.

O samotném Da Vincim se pak dozvíte například z knihy Leonardo da Vinci od Lindy Elkeové, nebo opět na www.youtube.com.

S postavou tohoto vizionáře se můžete setkat i v nové akční "řežbě" Assassins Creed 2.

Klíčová slova:
vinci, leonardo
 

Články odjinud