Vynálezy Leonarda Da Vinci: Padák

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Padák
Sdílej
 
Sledujeme-li stopy historie padáku, musíme se vrátit o téměř 1 000 let zpět.

 

 

 

 

Prvním národem, který používal cosi, co připomínalo padák, byli Číňané. První známé zobrazení padáku bylo nalezeno ve skicáři Leonarda da Vinci. Z vyobrazení vyplývá, že muž mohl seskočit tímto padákem z věže nebo hořící budovy. Pokud je však známo, zůstalo pouze u této skici. V roce 2008 se však jeho návrh odvážil vyzkoušet švýcarský parašutista a byl úspěšný. Vyskočil z helikoptéry ve výšce asi 710 metrů. Padák byl vyroben z moderních materiálů, nicméně absolutně přesně podle nákresů, které v roce 1485 načrtl Leonardo da Vinci.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Otvory jsou nakresleny červenými body (díl 8).

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu modelu začněte vlastním padákem ve tvaru čtyřbokého jehlanu bez základny. Pečlivě vystřihněte vnější část 1 a rubovou stranou připojte k vnitřní části 2 narýhované z rubu tak, že „volnou“ hranu trojúhelníkové stěny dílu 1 umístěte do narýhované hrany (ne „volné“) trojúhelníkové stěny dílu 2. Vrchol jehlanu propíchněte špendlíkem, provlékněte asi 10 cm černou nit označenou v návodné kresbě číslem 13 k pozdějšímu zavěšení a zakápněte lepidlem. Do všech čtyř rohů jehlanu vlepte černou nit 5 podle délky v kresbě vystřihovánky. Později na nitě bude zavěšena postava. Spodní část jehlanu zevnitř zpevněte čtyřmi díly 3 vytvořenými z tenčích špejlí. Obdobně vytvořte i čtyři vnitřní výztuhy hran, díl 4. Na čtyři konce černých nití vycházejících z rohů padáku navlékněte rybářské olůvko 12 o průměru asi 3 mm. Zajistí napnutí nití. Konce nití vlepte mezi dva díly 6 tvořící snášející se postavu. Celek odložte.

2. Pokračujte stavbou šibenice, na které bude padák i s postavou zavěšen. Vytvarujte svislý trám 7, shora připojte vodorovný trám 8 s předem vytvořenými otvory a podepřete vzpěrou 9. K trámu 7 připojte tři shodné vzpěry 10 zajišťující stabilitu a celou šibenici umístěte na základnu 11.

3. Nit vycházející z vrcholu padáku provlékněte otvory v trámu 8. Padák umístěte do takové výšky, aby se postava volně vznášela a zakápněte nit kapkou lepidla.

 

 

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Loď s pedály

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Loď s pedály

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Válečný stroj na ruční pohon

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Válečný stroj na ruční pohon

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Postava v kruhu a ve čtverci

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Postava v kruhu a ve čtverci