Vynálezy Leonarda Da Vinci: Válečný stroj na ruční pohon

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Válečný stroj na ruční pohon
Sdílej
 
Leonardo da Vinci navrhl mnoho válečných strojů. Jeho tank vypadal jako obrovská dřevěná kobliha na kolech.

 

Geniální Leonardo: Da Vinciho vynálezy a skicy

Geniální Leonardo: Da Vinciho vynálezy a skicy

 

 

Da Vinciho tank se měl řítit řadami nepřátel, rozrážet je a zároveň krýt vlastní vojáky ženoucí se za ním. Pohyb měl zabezpečit ruční pohon klikové hřídele, a to nezávisle levé a pravé strany kol, obdobně jako dnešní tanky mají nezávislý pohon pásů kvůli manévrování.

Ve středověku se děla nabíjela jen zepředu, proto má tank namísto otočné hlavně děla do všech stran. Až po čtyřech stoletích, v roce 1916, do boje poprvé vyrazily opravdové tanky. Postupovaly, jak to kdysi navrhl Leonardo - ničily vše, co jim stálo v cestě, a za nimi klusali vojáci, kterým sloužily jako ochrana před nepřáteli.

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny rovněž plnou čarou, ale s bílou šipkou. Výřezy ploch z dílů jsou nakresleny červenou čarou.

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.



Tank na ruční pohon •  Antonín Krejčíř


 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Před stavbou se rozhodněte, zda si slepíte složitější variantu s odklopnou horní částí a pohonným mechanizmem nebo se pustíte do lehčí uzavřené varianty. U lehčí varianty vypustěte oranžové díly. 

2. Stavbu začněte podlepením dílů 1, 2 tenkým hnědým papírem a nechte je důkladně proschnout pod zátěží. Pak díly vystřihněte, vytvarujte a zkompletujte. Nahoru umístěte pozorovatelnu z dílů 3 a 4. Hotový celek zatím odložte.

3. Vnitřek spodní části vytvořte spojením a zkroužením dvou dílů 5, dovnitř umístěte díl 6 s vyřízlými otvory pro kola a shora díl 8, na kterém budou děla. Z dílu 7 vytvořte zkroužením plášť spodní části tanku a zespodu umístěte vnější spodní část 9 s otvory. Otvory na kola na sebe musí pasovat!

4. Pokračujte podvozkem. Vystřihněte osm dílů 10 a vytvořte špičatou špejlí otvory. Zkružte čtyři díly 11 a z obou stran připojte díly 10. Pro uchycení kol k tanku vytvarujte čtyři díly 12 s vytvořenými otvory a dva díly 13. Pokud stavíte jednodušší variantu, uřízněte dvě špejle délky 54,5 mm – díl 14 – a vytvořte osm vymezovacích kroužků 16, slepením rubovými stranami po vytvoření otvorů. Na osy 14 navlékněte nejdříve dva kroužky 16, poté dvě kola a opět dva kroužky 16. Kola umístěte do správné polohy a zafixujte vymezovacími kroužky 16. Kola se musí volně otáčet! Na oba konce nápravy navlékněte úchyty 12 a lepidlem zafixujte. Pak můžete obě nápravy napevno připojit ke spodní části tanku. Pokud jste se rozhodli pro propracovanější variantu, vytvoříte takto jen jednu nápravu. Druhou nahraďte dvěma poloosami 15, které vytvoříte ze špejlí délky 15 mm. Na každou z nich navlékněte hotové kolo a z obou stran zajistěte ve správné poloze vymezovacími kroužky 16. Kola se musí volně otáčet! Na jeden konec poloosy 15 navlékněte úchyt 12, na druhý konec úchyt 13 a napevno připevněte k poloosám 15. Obě poloosy pak napevno připojte ke spodní části tanku.

5. U složitější varianty pokračujte stavbou pohonného ústrojí. Je tvořeno dvěma klikovými hřídelemi 19, které vyrobíte z tenkého ohebného drátu nebo kancelářské sponky pomocí špičatých kleštiček. Dále je tvořeno čtyřmi převodovými koly, které vyrobíte z dílů 17, 18 a osmi úchyty, díly 20. Na každou klikovou hřídel navlékněte dvě převodová kola a čtyři úchyty dle návodné kresby a celé pohonné ústrojí připevněte dovnitř tanku k dílu 6 pomocí pinzety.

6. Nyní vystřihněte díly 21, z rubové strany obarvěte tmavým fixem a srolujte. Děla umístěte v pravidelném rozestupu na korunu spodní části tanku 8.

7. Nakonec vytvořte šest nosných dílů 22. U jednodušší varianty je použijte na pevné spojení spodní části tanku s odloženou horní částí. U složitější varianty k dílům 22 připojte díly 23 a horní část tanku na šest nosníků volně položte.

 

 

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Postava v kruhu a ve čtverci

Vynálezy Leonarda Da Vinci: Postava v kruhu a ve čtverci

Úžasná bionika: Jak vynálezci kopírují přírodu

Úžasná bionika: Jak vynálezci kopírují přírodu

Leonardo da Vinci: Muž, který předběhl dobu

Leonardo da Vinci: Muž, který předběhl dobu