Rozhledna Rozálka

Rozhledna Rozálka
Sdílej
 
Dřevěnou rozhlednu, která je menší kopií rozhledny Hýlačka u Tábora, najdete na Kapelském vrchu u města Žamberka a její vystřihovánku v ABC 3/2013.

 

Dřevěnou rozhlednu, která je menší kopií rozhledny Hýlačka u Tábora, najdete na Kapelském vrchu u města Žamberka. Základna věže byla vystavěna ze žulových kamenů lomu Kunvald. Po otevření 28. října 1932 dostala jméno Tyršova. Časem se pro ni vžil název Rozálka podle nedaleké kaple sv. Rozálie.

V roce 1957 byla původní šindelová střecha nahrazena eternitovými šablonami. Na podzim roku 2004 byl interiér rozhledny doplněn o dřevěný strop ve vstupním prostoru, byla přivedena elektřina, zpevněno nejdelší schodiště a ve středu vyhlídkového patra byla umístěna kovová rozhledová růžice.

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny rovněž plnou čarou, ale opatřenou mimo kresbu dílu bílou šipkou.

2. Výřezy ploch z dílů jsou nakresleny červenou čarou se symboly nůžek.

3. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

 


Rozhledna Rozálka •  Antonín Krejčíř



NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu začněte základnou věže 1, do které na vyznačených místech vytvořte otvory pro umístění čtyř oken 2 a vstupních dveří 3. Zpracovanou spodní část rozhledny nasuňte do vystřiženého otvoru v díle 4 a pomocí chlopní pevně spojte. Tím je základna umístěna v terénu a bude držet tvar.

2. Pokračujte střední částí rozhledny 5. Vytvarujte ji a zevnitř umístěte pomocný díl 6. Z druhé strany připojte rozšiřující část střechy 7 a uzavřete podhledem 8. Zpracujte vyhlídkovou plošinu 9, dovnitř vložte pro udržení správného tvaru pomocný díl 10 a připojte shora k dílu 5. Celou střední část rozhledny připojte k již hotové základně.

3. Nyní zbývá dodělat vrchní část stavby. Pečlivě vystřihněte a vytvarujte díly 11, 13 a do otvorů vlepte okna 12. Obě části spojte, shora umístěte vrchol střechy 14, zespodu rozšiřující část střechy 15 a uzavřete podhledem 16. Nad obě okna umístěte vytvarované stříšky 17. Celou horní část rozhledny připojte k hotové části stavby.

4. Na závěr zbývá model zespodu uzavřít dílem 19. Po proschnutí umístěte vstupní schodiště 18 na terén 4.



Babylon: Nejstarší rozhledna na Vysočině

Babylon: Nejstarší rozhledna na Vysočině

Rozhledna Diana

Rozhledna Diana

Vrchol Lužických hor: Jedlová hora

Vrchol Lužických hor: Jedlová hora