Babylon: Nejstarší rozhledna na Vysočině

Babylon: Nejstarší rozhledna na Vysočině
Sdílej
 
Rozhledna Babylon na Zeleném kopci u Kramolína byla postavena k zeměměřickým účelům.

 

Rozhlednu Babylon na Zeleném kopci (491 m) u Kramolína dal postavit k zeměměřickým účelům v roce 1831 majitel zdejšího panství hrabě Jindřich Vilém Haugwitz. Osvícený šlechtic pojal pomoc geodetům opravdu velkoryse, neboť dal vystavět 40 metrů vysokou rozhlednu.

Stavba byla zároveň pojata jako zdaleka viditelná ozdoba parku, který náležel k loveckému zámečku Vlčí kopec. Věž a zámeček byly spojené alejí. Podle nedoložené zprávy byl vrchol věže v roce 1866 za prusko-rakouské války poškozen dělostřelectvem a poslední dřevěné patro sneseno.

Výška věže se prý snížila na současných cca 25 metrů. Samotná stavba svému původnímu účelu příliš nesloužila a již v průběhu 19. století se změnila na turisticky přístupnou rozhlednu.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny rovněž plnou čarou, ale opatřenou mimo kresbu dílu bílou šipkou.

2. Výřezy ploch z dílů jsou nakresleny červenou čarou se symboly nůžek.

3. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

 

 

Rozhledna Babylon •  Jan Sucharda

 

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu začněte kamennou základnou, která tvoří spodní část empírové rozhledny. Do vytvarovaného dílu 1 vystřihněte otvor na vyznačeném místě a z rubové strany do něj vložte vstup, vytvarovaný z dílů 2 a 3. Pokračujte zpracováním ostatních obvodových zdí – díly 4, 5 a 6. Před jejich spojením přilepte ke každé části v levém horním rohu díl 7 a v pravém horním rohu díl 8. Všechny čtyři obvodové stěny spojte do jednoho celku, provlékněte otvorem na terénní desce 11 a postupně pomocí chlopní připojte. Tím získá spodní část rozhledny požadovaný tvar a můžete přistoupit k jejímu zastřešení.

2. Spodní střechu vytvořte ze zpracovaného dílu 9. K němu připojte čtyři vytvarované rohy, díly 10. Správné osazení spodní střechy na obvodové zdi je náročné a pro udržení jejich správné pozice si můžete pomoci vložením čtverce z papíru o délce strany 70 mm, který vám práci usnadní. Lepidlo nanášejte na jednotlivé chlopně postupně, pracujte pečlivě a nespěchejte.

 

 

Rozhledna Babylon •  Honza Mudra

 

 

3. Po zhotovení spodní části budovy pokračujte prostřední čtyřstěnnou částí. Její obvod zhotovte ze dvou dílů 12 a dvou dílů 13. Po vytvarování a slepení uzavřete shora prostřední střechou 14 a celek přilepte na již zhotovenou spodní část.

4. Nyní se můžete pustit do poslední části stavby, osmistěnné věže rozhledny. Její obvod vytvarujte z dílu 15 a dovnitř vlepte díl 16, který vám věž pomůže udržet ve správném tvaru. Zpracujte nejvyšší střechu 17 a umístěte na vrchol rozhledny. Celou věž spojte s již zhotoveným celkem.

5. Posledním krokem je zhotovení vstupní schodiště, které zpracujte z dílu 18 a umístěte na základovou desku 11.

 

 

Rozhledna Diana

Rozhledna Diana

Vrchol Lužických hor: Jedlová hora

Vrchol Lužických hor: Jedlová hora

Rozhledna Tanečnice

Rozhledna Tanečnice

Klíčová slova:
3415, 3416, 3417, 3418