Požární vozidla z Ostravy

Požární vozidla z Ostravy
Sdílej
 
Předlohou modelů se stal vůz sloužící na hasičské stanici v Ostravě - Zábřehu a Osobní automobil s pohonem 4x4, který využívají řídící důstojníci.

 

CAS 20 S1T MERCEDES BENZ ECONIC 4x2
Předlohou modelu se stal vůz sloužící na hasičské stanici v Ostravě-Zábřehu. Pohon vozidla obstarává přeplňovaný šestiválec o objemu 7 200 ccm a výkonu 240 kW. Maximální rychlost vozidla je 110 km/hod. Zajímavé jsou podmetací řetězy zadní nápravy, které se v případě nízké přilnavosti kol k vozovce protáčejí pod pneumatikami a významně zlepšují jízdní vlastnosti vozidla. Další vychytávkou je vzduchové pérování náprav, umožňující plynulé nastavení výšky vozidla od povrchu vozovky v rozsahu cca od 140 mm do 400 mm. Vozidlo veze na místo zásahu hasičské družstvo v počtu 1 + 5, 2700 l vody, 200 l pěnidla a další vybavení (např. hadice, elektrocentrálu, hasicí přístroje, ruční nářadí).

 

VEA MITSUBISHI PAJERO
Osobní automobil s pohonem 4x4 využívají řídící důstojníci
Hasičského záchranného sboru města Ostravy. Vůz pohání vznětový
motor o objemu 2 477 ccm a výkonu 85 kW. Maximální rychlost je 145 km/hod. Kromě povinné výbavy najdeme ve vozidle přetlakové dýchací přístroje, reflexní vestu, chemická světla, lékárničku s křísícím přístrojem, administrativní a psací potřeby, dalekohled, vyprošťovací sekeru, chemická světla, indikátor napětí a dokumentaci k nebezpečným látkám.

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Modely je možné postavit s jednoduchým – krabičkovým – podvozkem (Mercedes Benz oranžové díly; Mitsubishi zelený díl) nebo s modelovým podvozkem (Mercedes Benz modré díly, oranžový díl a fialové díly s písmeny; Mitsubishi zelený díl a fialové díly s čísly), případně lze jednodušší verzi doplnit díly ze složitější verze.

2. Místa ohybu papíru označená černými trojúhelníčky budete nařezávat z líce tisku a ohyby značené bílými trojúhelníčky budete nařezávat z rubu tisku (počátek a konec čáry si přeneste propíchnutím). Pokud šipky nejsou na hraně dílu, pak je ohyb uvnitř plochy dílu.

3. Místa propíchnutí jsou označena zeleným puntíkem.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

CAS 20 S1T MERCEDES BENZ ECONIC 4x2

JEDNODUŠŠÍ VARIANTA

1. Z dílu 1 slepíte podvozek. Dále si připravíte kabinu 2.

2. U nástavby 3 nejprve k sobě slepíte rubové strany boků, pak odříznete bílý pruh papíru na horní hraně. Nakonec díl slepíte.

3. Hotové celky postupně nalepíte na podvozek 1. Lepte postupně, nejprve jeden bok, pak druhý.

SLOŽITĚJŠÍ VARIANTA 

1. Z drátku natřeného načerno o průměru 0,7–1 mm si připravíte osy 5 (2x). Otvory propíchněte v dílech 4 a 23 (8x).

2. Z dílu 4 slepíte podvozek. Do podvozku zasunete, vycentrujete a zalepíte osy 5 (2x). Běhouny 22 (6x) vytvarujete a slepíte. Pro zvětšení plochy do nich vložíte stočený pásek kancelářského papíru o šířce 2 mm. Na takto vytvořenou plochu nalepíte boky 23 (8x), 24 (2x) a 25 (2x). Mezi zadní kola vložíte kolečko z kartonu o tloušťce

0,3–0,5 mm (není ve vystřihovánce). Zadní kola lze sestavit i jednodušším způsobem. Místo dvou běhounů použijete běhouny 26 (2x). Hotová kola nalepíte na osy 5 (2x). Při osazování kol dbejte na stínování disků, orientujte se kresbou na dílu 1.

3. Z dílu 6 vytvarujete a slepíte kabinu. Nalepíte ji na vyznačené místo na podvozku 4. Nástavbu 3 slepíte jako u jednodušší varianty. Do nástavby vlepíte dno 7. Lepte postupně, nejprve jeden bok, pak druhý, nakonec slepíte přední a zadní část. Na dno nástavby osadíte krabice 8, 9, 10 a 11. Na střechu nástavby nalepíte žebříky 12 a 16, přejezdové můstky 13, krabice 14 a 15, barely z dílů 17 (2x) a 18 (2x) a nakonec osvětlovací stožár 19. Na boky nástavby můžete nalepit „vnitřní vybavení“ A, B, C, D, E, F a G. Hotovou nástavbu nalepíte na vyznačené místo na podvozku 4.

4. Model doplníte detaily. Na kabinu nalepíte maják 20 a nárazník 27. Na záď nástavby nalepíte žebřík 21.



VEA MITSUBISHI PAJERO

JEDNODUŠŠÍ VARIANTA

Z dílu 1 slepíte postupně karoserii vozu. Nakonec zaklopíte podvozek.

SLOŽITĚJŠÍ VARIANTA 

1. Z drátku natřeného načerno o průměru 0,7–1 mm si připravíte osy 9 (2x). Ze dřevěného párátka si připravíte majáky 11 a 12. Délky a barevnosti jsou uvedeny ve vystřihovánce. Maják 10 podlepíte kartonem o tloušťce cca 0,7 mm. Otvory propíchněte v dílech 5 (4x).

2. Karoserii 1 upravíte podle návodné kresby – vystřihnete podběhy kol. Na podlahu 2 nalepíte základ podvozku 3. Podvozek vlepíte do karoserie. Nejprve přilepíte boky, pak přední a nakonec zadní část. 3. Běhouny 6 (4x) vytvarujete a slepíte. Pro zvětšení plochy do nich vložíte stočený pásek kancelářského papíru o šířce 2,5 mm. Na takto vytvořenou plochu nalepíte boky 4 (4x), 5(4x). Obdobně sestavíte rezervu z dílů 7 (2x) a 8. Hotová kola nalepíte na osy 9 (2x). Rezervu přilepíte na zadní dveře. Poloha je na karoserii 1 vyznačena tmavočerveným obloukem. Při osazování kol dbejte na stínování disků tak, aby stíny na obou kolech byly ve stejném směru. Správnou polohu kol určují bílé úsečky na dílu 2. Při lepení kol dbejte na stínování kol - orientujte se kresbou na dílu 1.

4. Model doplníte majáky 10, 11 a 12.

 

 

Požární vozidla z Káraného

Požární vozidla z Káraného

Hasičské auto projede povodní

Hasičské auto projede povodní

Cisternová automobilová stříkačka

Cisternová automobilová stříkačka

Klíčová slova:
auto, hasic, ostrava