Neskutečněné projekty: Raketoplán Hermes

Neskutečněné projekty: Raketoplán Hermes
Sdílej
 
V nové sérii vám pravidelně přinášíme vystřihovánky neskutečných vesmírných projektů. Fantazii ani údivu se meze nekladou.

 

Papírová armáda ABC: A-12 Husky a W-54 Bizon

Papírová armáda ABC: A-12 Husky a W-54 Bizon

 

 

Ve všech vědních oborech platí, že ne vše, co se vymyslí, se realizuje, kosmonautiku nevyjímaje. V 60. a 70. letech bývalý Sovětský svaz i USA do kosmonautiky investovaly nemalé prostředky.Mnoho zajímavých kosmických projektů ale zůstalo právě jenom na papíře. Některé se dotáhly do stadia maket nebo prototypů, které jsou dnes vystaveny v muzeích po celém světě. 

Mezi ty opravdu zajímavé s velkou šancí na realizaci patřil evropský raketoplán Hermes a americký Starclipper. Souběžně s raketoplány se vyvíjela i letadla s raketovými a proudovými motory, schopná dolétnout až na oběžnou dráhu a zpět. Současným projektem takového letadla je britský Ascender. 

Ve druhé polovině 60.let byly postaveny funkční prototypy iontoveho raketového motoru typu NERVA, který je výkonnější než klasické chemické raketové motory. Počítalo se s nimi pro let na Měsíc, na Mars, a dále až na Jupiter. Žádný z těchto projektů se ve skutečnosti nikdy nerealizoval, a tak vám alespoň v nové minisérii vesmírných modelů některé představíme.  

 

RAKETOPLÁN HERMES A RAKETA ARIANE 5

Posadit raketoplán na špici nosné rakety a vynést ho do vesmíru je myšlenka, která provází dějiny kosmonautiky už od počátku. V Evropě byl od konce 70. let vyvíjen raketoplán Hermes, který by do vesmíru vynesla raketa Ariane 5. Hermes měl mít délku asi 16 m, létat měl ve výšce 400 km, doba pobytu ve vesmíru se odhadovala asi na 3 měsíce. Posádku měli tvořit 2–4 kosmonauti.

Raketoplán měl být během letu pevně spojen s orbitálním modulem, kde bylo umístěno palivo pro motory, přístroje, zdroje energie, potraviny a kyslík. Orbitální modul se odhazoval před přistáním a shořel v hustých vrstvách atmosféry. Raketoplán by přistával jako normální letadlo na předem vybraném letišti. Zatímco raketa Ariane 5 dodnes úspěšně létá a vynáší do vesmíru satelity, vývoj raketoplánu Hermes byl zastaven těsně před jeho dokončením.

 

 

 

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Všechny části předem narýhněte. Červené šipky označují plochy, které budete ohýbat směrem k sobě.

2. Nejdříve slepte díly 8, 9, 10 a 12. Pod zátěží je nechte dobře proschnout.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu začněte trupem rakety 1. Na díl 1 nalepte zespodu trysku 2. Slepte startovací bloky 3 (2x) a přilepte je k dílu 1. Trysky 4 (2x) nalepte a díly 3. Na dílech 4 bude celý model stát. Chladiče motorů 5 (2x) nalepte na díly 3.

2. Solární panely 12 (2x) nalepte na orbitální modul 6. Nyní slepte samotný orbitální modul 6.

3. Slepte trup raketoplánu 7 a přilepte ho na křídla 8. Směrovky 9, 10 nalepte na díl 8. Díl 6 nyní přilepte k dílu 7. Stabilizační trysky 11 (2x) nalepte na díl 6. Raketoplán spojený s orbitálním modulem k nosné raketě nelepte, jenom ho postavte!

 

 

Papírová armáda ABC: Vznášedlo V-95 Krab

Papírová armáda ABC: Vznášedlo V-95 Krab

Papírová armáda ABC: Kobra S-11

Papírová armáda ABC: Kobra S-11

Papírová armáda ABC: Vrtulník H-17 Panter

Papírová armáda ABC: Vrtulník H-17 Panter