Co hledali na Sovinci nacisté?

Co hledali na Sovinci nacisté?
Sdílej
 
Středověké opevnění na skalním ostrohu provází od jejích úplných začátků temný osud. Prošli jí husité, němečtí rytíři i nacisté.

Zatímco většinu orbů lze jednoduše vysvětlit jako prachové částice, od nichž se odrazilo světlo, co jsou ony podivné poloprůhledné objekty viditelné na snímcích z mnoha hradů, zámků a starých domů? Nelze vyloučit, že jde o zachycené paranormální úkazy, spojené právě s určitými lokalitami.

Záblesky ponurých dob

Podobné anomálie jsou zaznamenány i ze severomoravského hradu Sovince, založeného počátkem 14. století šlechtickými bratry Vokem a Pavlem ze Sovince. Tuto středověkou pevnost na skalním ostrohu provází od jejího založení temný osud. Zatímco během husitských válek byla sídlem příznivců kalicha (tedy husitů), ve třicetileté válce padla do rukou řádu německých rytířů a byla vypleněna dánskými a později švédskými žoldáky.

V rukou německého rytířského řádu zůstal hrad až do počátku druhé světové války, kdy sloužil jako sídlo nechvalně proslulých německých oddílů SS a vězení pro francouzské zajatce. Není se tedy čemu divit, že během několika staletí v jeho zdech a okolí zahynulo abnormálně velké množství lidí. Zapsala se tato pochmurná historie navždy do jeho zdí?

Podle některých návštěvníků hradu, i zdejšího kastelána, se zde údajně odehrávají rozmanité tajemné jevy. Z prázdných míst hradu jsou prý občas slyšet nevysvětlitelné zvuky, objevuje se zde bílá či černě oděná přízračná postava nebo jakási trpasličí bytost. Nejčastěji se tyto fenomény mají vyskytovat na pátém hradním nádvoří. Na tomto místě mají nepříjemné pocity údajně i mnozí turisté.

Kdo najde únikovou chodbu?

To však není jediným mystériem této lokality. Podle některých záhadologů se pod jeho zdmi nalézá rozsáhlý systém chodeb. Dodnes nikdo netuší, jak rozsáhlé toto podzemí je. Podle jedné z pověstí má z hradu vést úniková chodba dlouhá přes 20 kilometrů. Podle starého příběhu jí byl z hradu během švédského obléhání vyslán posel s cílem přivést posily. Nikdy se však nevrátil.

Jde pouze o nepodložený příběh? Faktem je, že z jižní části hradního příkopu skutečně vede podzemní chodba propojující kdysi tři hradní studny. Další tajemný prostor byl na hradě objeven teprve nedávno. Možná je tedy celé podzemí mnohem větší.

Zvláštní souvislosti

Tajemná je i pověst o soví princezně, jejíž tělo má být uloženo ve stříbrné rakvi pod nedalekou skálou nazvanou Kočičí hlava. Zdánlivě šílený příběh má nečekané rozuzlení. Šlo snad o znetvořenou ženu, či jakousi tajemnou bytost?

Do záhadné sovinecké "mozaiky" podivuhodně zapadá i někdejší přítomnost nacistických jednotek SS na tomto hradě. Není přesně známo, co na hradě německé oddíly prováděly. Jejich velitelé se však často zajímali o tajemné jevy a okultismus. Pro tyto výzkumy měli němečtí nacisté dokonce speciální jednotku - SS Ahnenerbe.

České přízraky: Brána ztraceného času

České přízraky: Brána ztraceného času

Co hledali nacisté?

Členové této nacistické Společnosti pro výzkum mystických nauk vyhledávali a zkoumali na území okupovaném Třetí říší tajemné podzemí, záhadné historické objekty, artefakty a paranormální jevy. Možná není náhodou, že si členové SS vybrali jako své sídlo právě tento moravský hrad!

Mohli nacisté na Sovinci hledat cosi záhadného? Že tato teorie není zcela nesmyslná, naznačuje i událost z roku 1945. Krátce po osvobození Moravy sovětskou Rudou armádou zapálili její vojáci z neznámých důvodů celý hrad, z něhož po několika dnech požáru mnoho nezbylo. Chtěli zde Sověti zničit německé archívy, nebo něco mnohem tajemnějšího?!

České přízraky: Kdo pláče v prázdných komnatách?

České přízraky: Kdo pláče v prázdných komnatách?

České přízraky: Duch mrtvého zločince

České přízraky: Duch mrtvého zločince

Klíčová slova:
sovinec
 

Články odjinud