České přízraky: Brána ztraceného času

České přízraky: Brána ztraceného času
Sdílej
 
V celém Česku existují lokality, kde prý pocítíte strach z neznáma. V ruinách starých hradů, komnatách nádherných zámků, nebo v temném podzemí - tam všude se prý můžete setkat se záhadnými jevy. V našem seriálu tato místa postupně navštívíme. Zastavení osmé: Velký Blaník.

Příkrým údolím, které se rozprostírá pod mohutným kopcem, jede skupinka jezdců na koních. Tito těžkooděnci záhy přijíždějí ke krajskému komisaři Putzlacherovy nedaleko hory Velký Blaník (leží u českých Louňovic). Putzlacher je pořádně vyděšený, protože muži prý spíš než výletníky připomínají středověké rytíře na koních! Kde se tady vzali? Vždyť se psal rok 1827...

Do říše pohádek sice patří nejznámější mýtus o této 638 metrů vysoké hoře. Ten vypráví, že uvnitř ní spí rytíři, kteří jednou zachrání Čechy před hrozivými nepřáteli. Jenže u Blaníku byly skutečně zaznamenány těžko vysvětlitelné až hororové příhody!

Mizející lidé a záhadné podzemí

Je celkem možné, že jezdci, jenž vystrašili Puzlachera, byli pouze vtipálci, kteří se inspirovali předchozí známou legendou. Jenže v přibližně stejné době se prý u Blaníku odehrála jiná tajemná příhoda. Jakási mladá dívka, zde měla zmizet kdesi na svahu tohoto kopce.

Když se za dlouhou dobu vrátila, tvrdila, že ji do podzemí pod horou zavedli jacísi záhadní muži. Ti prý nepřipomínali nikoho z tehdejší doby. Zatímco si myslela, že je uvnitř Blaníku pouze krátce, uplynuly mezitím celé tři roky. Navíc nešťastnice krátce po svém návratu zemřela na neznámou nemoc. Že by měl Blaník vskutku jakési tajemné podzemí, v němž se dá projít do jiného času?

Další podivný příběh zažila na počátku 20. století hospodyně Kyptová, která pod kopcem pásla dobytek. Podle jejího neuvěřitelného vyprávění se před ní objevil jakýsi muž s brýlemi, který se na ní chvíli nevěřícně díval a poté se rozplynul jako pára nad hrncem.

Pohled na Velký Blaník •  wikipedia.org

Kam se ztratil Podbrdský?

Jenže vůbec nejzáhadnější blanická událost souvisí s rokem 1868. Tehdy se kameník Václav Podbrdský při vylamování kamene na Velkém Blaníku zřítil ze srázu dolů, a i přes rozsáhlé pátrání se ho nepodařilo nikdy najít. Byl proto prohlášen za mrtvého. Avšak po osmnácti letech podal muž, který tvrdil, že se jmenuje Václav Podbrdský, žalobu na svého mistra Františka Šolína za ušlou mzdu.

Údajný Podbrdský tvrdil, že se po pádu v roce 1868 dostal do nitra hory, kde plynul čas rychleji než venku. Co se jeví na první pohled jako bláznivý podvod, mělo nečekané rozuzlení. U soudu totožnost Podbrdského totiž potvrdili jeho příbuzní a známí, a zároveň policisté nenašli nikoho, kdo by Podbrdského během oněch 18 let viděl!

Ukrýval se muž snad tak dlouho dobu v cizině, nebo se skutečně mohl ocitnout kdesi mimo čas a známé území? Přestože na něj podala žalobu i rakouská armáda za vyhýbání se vojenské službě, údajný Podbrdský opět soud vyhrál. Nejenže soudci nezjistil, kde celou dobu byl, ale také jeho totožnost prý byla zřejmá.

Stalo se sci-fi skutečností?

Ať se v tomto případě jednalo o pouhého podvodníka nebo ne, podle některých názorů se v okolí Velkého Blaníku děje občas cosi, co připomíná události ze sci-fi filmů. Má zde docházet k jakýmsi časovým výpadkům nebo přesunům v čase, způsobených neznámými příčinami. Nejčastěji k těmto jevům prý dochází v okolí takzvané Veřejové skály, kde je také údajně vstup dovnitř hory.

Možná že jde v případě Blaníku pouze o nafouknuté báchorky, ale i dnešní fyzikové připouštějí, že čas za některých okolností není konstantně plynoucí veličina, jak jsme si mysleli ještě před sto lety (ovlivňuje ho například gravitace, vysoké rychlosti atd.). Například podle geniálního Alberta Einsteina je čas vlastně čtvrtým rozměrem a cesty jím jsou teoreticky možné.

Izraelský fyzik Amos Ori dokonce připouští budoucí sestrojení stroje času. O to podivnější jsou záhadné příběhy z okolí Velkého Blaníku- navíc většinou pocházející z dob, kdy o zákonitostech času nebylo známo ještě téměř nic. Může to být náznak, že je Blaník jakousi pomyslnou branou do minulých epoch?

Klíčová slova:
blaník
 

Články odjinud