České přízraky: Stín z jiného světa

České přízraky: Stín z jiného světa
Sdílej
 
V celém Česku existují lokality, kde prý pocítíte strach z neznáma. V ruinách starých hradů, komnatách nádherných zámků, nebo v temném podzemí - tam všude se prý můžete setkat se záhadnými jevy. V našem novém seriálu tato místa navštívíme. Zastavení číslo tři: Jihlavské podzemí.

Opuštěným jihlavským podzemím prochází muž s kamerou - reportér a historik Stanislav Motl. Záhy zahýbá za roh a blíží se k tajemnému skalnímu výklenku na okraji zeleně fosforeskující chodby - takzvané Svítivky (chodby, jež ve tmě po nasvícení světélkuje). Záhy se odehrála příhoda, na níž nelze zapomenout...

"A najednou - nějaká neznámá síla mě přimrazí k zemi. Nejsem schopný udělat jediný krok. Proboha... To přece není možné... No to je stín! Ten stín se hýbe!" vzpomíná na tehdejší zážitek z ranních hodin 24. června 1997, tehdejší zaměstnanec televize Nova Motl.

Překvapivý zážitek

Před Stanislavem Motlem se podle jeho vlastních slov uprostřed chodby objevil zvláštní stín připomínající postavu v plášti! Překvapený reportér o chvíli později namířil kameru na tento podivný jev, který o chvíli později zmizel. Filmový záznam tajemného jevu se objevil i ve slavné televizní reportáži o jihlavském podzemí.

Reportér i přivolaní odborníci se snažili bizardní stín vysvětlit racionálními způsoby. Mezi ně patřil odraz reportérovy postavy, jiného předmětu, halucinace, nebo "záznam" staré osoby způsobený osvitem stěny podzemí - podobný obrazu na fotografii.

Jenže ani jedna z těchto hypotéz neobjasňuje, proč se stín připomínající mnicha s deformovanou hlavou pohyboval a ke všemu ho zachytila kamera!

Chodba, kde straší?

Podivné zážitky z chodeb pod Jihlavou potvrzují i jiní lidé, kteří zde prý slyšeli kroky nebo údajně zahlédli jakési temné postavy a záblesky. Například členka sdružení Netopýr Jarka Zimolová spatřila ve Svítivce něco podobného jako Stanislav Motl.

Nalezneme původ těchto fenoménů v minulosti? Nejstarší jihlavské chodby pocházejí až ze 13. století. V průběhu věků zde při jejich ražení a násilnostech údajně zemřelo nejen mnoho lidí, ale byly zde také pohřbíváni mniši. Snad ti, jejichž stíny prý viděli někteří návštěvníci?

Ivan Mackerle při odebírání vzorků ze Svítivky •  Ivan Mackerle

Odhalené mystérium

Ve čtyřicátých letech 20. století se o jihlavské katakomby intenzívně zajímaly nacistické oddíly SS z okultní organizace Ahnenerbe. Ty měly pro nacistické špičky vytipovat lokality, kde se dějí neobvyklé jevy.

Je oblast Svítivky jednou z nich? Vždyť podle společných výzkumů českého záhadologa Mackerleho, geologa Waltera Pavliše a chemika Věnceslava Patrovského, Němci za 2. světové války tuto chodbu natřeli světélkující barvou Lichtgelb.

Brána do dalších dimenzí?

Otázkou zůstává, proč byla netradičně natřena právě ona. Jindy byly takto označovány pouze výstupy z podzemí a klíčová místa. O co měli nacisté ve Svítivce takový zájem?

Další měření Motlova týmu prokázalo, že se ve výklenku kolem půl páté ráno záhadně mění teplota a dochází zde i k dalším fyzikálním anomáliím. Při průzkumu jihlavských katakomb jsem sice nic divného nezažil, ale kamarádka mi tvrdila, že za sebou zaslechla z prázdné Svítivky kroky. Rozléhaly se z povrchu, z nepřístupných částí chodeb anebo odjinud?

Pokud by se jednalo pouze o halucinace nebo výmysly lidí, nezaznamenala by je kamera a citlivé přístroje. Nachází se tedy pod Jihlavou fyzikálně odlišné místo - možná vstup do další dimenze, anebo lokalita zjevování přízraků? Možná je řešení jihlavské záhady mnohem střízlivější...

Jihlavské podzemí skrývá mnohé záhady •  Petr Koutský

Klíčová slova:
přízrak, katakomba
 

Články odjinud