České přízraky: Duch mrtvého zločince

České přízraky: Duch mrtvého zločince
Sdílej
 
V celém Česku existují lokality, kde prý pocítíte strach z neznáma. V ruinách starých hradů, komnatách nádherných zámků, nebo v temném podzemí - tam všude se prý můžete setkat se záhadnými jevy. V našem novém seriálu tato místa navštívíme. Zastavení číslo dvě: Hagenova štola.

Bezútěšnou temnotou se ozývají lidské kroky. Kužely našich svítilen ozařují předěl Hlavní chodby, z níž vede odbočka do slavné Hagenovy štoly. Na jednom jejím místě visí stará rezavá kolejnice. Podle trempské tradice prý člověk, který na ní třikrát zazvoní, vyvolá děsivý přízrak německého vojáka, jiní tvrdí, že do roka zemře. Jde jen o vymyšlenou báchorku?

Mezi Mořinou a Karlštejnem se uprostřed nádherných vápencových skal rozprostírá mnoho opuštěných lomů. Poetické názvy jako Mexiko, Velká Amerika, Kanada nebo Supí lom prozrazují jejich oblíbenost mezi trempy a jistou podobnost s americkými kaňony. Nad jedním z nich - Malou Amerikou, se rozbíhá "síť" tajuplných chodeb, v nichž se kdysi prý ukrýval německý voják - Hans Hagen.

Dodnes si výletníci v Českém krasu vyprávějí u táboráků o tomto nešťastníku. Na konci Druhé světové války prý partyzáni u Mořiny pronásledovali německou jednotku, z nichž téměř všechny její členy zastřelili nebo zajali. Jediný Hagen údajně stačil utéci do štol u Malé Ameriky.

Hagenův zvon •  Petr Koutský

Skrytý a nebezpečný

V opuštěném podzemí se tento vyděděnec údajně schovával několik let a svůj jídelníček si vylepšoval krádežemi ze zásob výletníků. Občas prý ve štolách nějaký člověk díky Hagenovi také zmizel. Mezi tyto pohřešované měla patřit i dívka Hanka, jejíž přítel ji poté postavil kříž. Památkou na tuto událost je údajně název  Jižní Kříž.

Později údajně zoufalý a zraněný Hagen zemřel osamocen kdesi ve štolách, v nichž prý bloudí jeho neklidný přízrak. Romantické a trochu divoké vyprávění o německém uprchlíku je zřejmě jen jakousi trempskou "latinou", která se v této podobě nikdy neodehrála.

Jeskyňáři a nadšenci zabývající se historií podzemí u Mořiny však připouštějí, že historka o Hagenovy mohla vzniknout na základě skutečné událostii! Ve štolách se totiž mohl nějaký čas ukrývat bezdomovec nebo uprchlý zločinec, který zde možná později skonal.

Co způsobuje podivné jevy?

Podzemí u Karlštejna má také další ponurou minulost. Za druhé světové války i v 50. letech 20. století zde nedobrovolně pracovali vězni, z nichž někteří zde zemřeli. Mohl v chodbách zůstat jakýsi pozůstatek těchto nevinně zabitých lidí?

Podivné jevy v Hagenově štole a jejím okolí, potvrzují i někteří trempové. Vladimír Zajíc konstatuje: "Občas se tu ozývá zvláštní zvuk a svíčky tu zhasínají, jakoby je někdo jednu po druhé sfoukával." Ale to není vše: Navíc na snímcích z této chodby se prý mají objevovat zvláštní mlžné útvary, připomínající lidskou postavu!

Jiní zkušení jeskyňáři jsou však k předešlým údajům skeptičtí a tvrdí, že se v Hagenově štole nic divného neděje. Zvuky lze prý připsat okolnímu rámusu a mlžné útvary na fotografiích jsou pouhými kondenzovanými parami ve vlhké chodbě. Podivný pocit, kteří zde někteří lidé mají, je pak údajně způsoben lidskou psychikou, která se v podzemí nachází v nestandardní situaci.

Nedaleko Hlavní chodby (na obrázku) se nachází Hagenova štola. •  Petr Koutský

V záhadném podzemí

A ztracení lidé? Jde prý o výmysl, nebo skončili zasypáni pod závaly. Jaká je tedy pravda o Hagenově štole? Několikrát jsem Hagenovu štolu společně s kamarády navštívil. Žádný přízrak na nás po zazvonění na Hagenův zvon (přezdívka kolejnice s jakýmsi gongem) samozřejmě nevyskočil, podivné zvuky jsme také neslyšeli, avšak jednou jsem měl pocit, že v prázdné chodbě přede mnou někdo prošel!

Zda to byla jen má představa, zůstane asi navždy nevyřešené, stejně jako fakt, že dva moje snímky z Hagenovy štoly byly z neznámých příčin zkažené, zatímco fotky z jiných míst byly v pořádku. Projevily se snad ony tajemné síly? V každém případě si toto mysteriózní podzemí můžete prohlédnout i vy při jeho občasném otevření pro veřejnost.

Klíčová slova:
hagen, štola, karlštejn, gong
 

Články odjinud