Amnesia: Hororová atmosféra, která dovádí k šílenství

Amnesia: Hororová atmosféra, která dovádí k šílenství
Sdílej
 
Hororová akční adventura Amnesia: The Dark Descent vás dovede k naprostému šílenství. Je atmosféra je natolik intenzivní, že vás pohltí strach. Avšak ani rozklepané ruce a rychlý tlukot srdce nebude dostatečným důvodem hru vypnout.

Ve hře se ujímáte role Daniela, který se probouzí v komnatách napolo rozbořeného hradu Brennenburg. Trpíte úplnou ztrátou paměti, nepamatujete si vůbec nic. Tajemstvím je tedy zahalen celý příběh, vaše minulost i váš úkol. Celou záhadu postupně rozkrýváte za pomocí útržků ze svého vlastního deníku a zpráv, které jste před ztrátou paměti sami sobě zanechali na různých místech hradu.

Čas od času se dostanete do úzkých a bude potřeba vyřešit hádanku, abyste se ve hře posunuli dál. V tom vám budou pomáhat nejenom nalezené poznámky, ale i nečekané záblesky z minulosti. Z ničeho nic se vám například vybaví rozhovor s baronem z Brennenburgu, který vás nasměruje ke správnému řešení.

Celkově vzato hádanky nejsou těžké, protože na nich není založena hratelnost. Jejím základem je atmosféra hradu a zápletka příběhu. Hádanky vás jenom provedou temnými zákoutími a pomohou příběh osvětlit.

Přestože temnota vyvolává v hlavním hrdinovi úzkost a může se i zbláznit (tím hra špatně končí), není to jenom vizuální stránka, která tvoří atmosféru. Tajemná hudba, nevysvětlitelné události (samovolné pohyby nábytku, výkřiky, vrzání dřeva, strašidelné zvuky) a neustály strach z monster nenechají hlavu ani na vteřinu čistou.

Video se připravuje ...

Amnesia: The Dark Descent (Trailer) • Zdroj: Frictional Games

Monstra jsou obzvláště vychytaná. Bojovat s nimi nemůžete, protože nemáte žádné zbraně. Žijete tedy v neustálé nejistotě, že si vás ve světle všimnou. Na druhé straně schovávat se před nimi v temnotě hrdinu zabíjí. Naštěstí jich ve hře není moc a jsou spíše neustálou hrozbou než silou, která by vás naháněla po celém levelu.

Přestože mě Amnesia uchvátila, není dokonalá po všech stránkách. Vzhledem k tomu, že podstatná část hry je založena na příběhu a Amnesia nemá českou lokalizaci, nevychutnáte si hru bez alespoň základní znalostí angličtiny (být rodilým mluvčím není rozhodně potřeba). Celý projekt Amnesia je nízkorozpočtový, nečekejte tedy ani špičkovou grafiku.

85 %

+ hororová atmosféra, příběh, hratelnost
- chybí česká lokalizace, grafika

Platforma: PC

Pět nejvtipnějších reklam na videohry

Pět nejvtipnějších reklam na videohry

Dungeons: Nikdy nebylo tak dobré být zlý

Dungeons: Nikdy nebylo tak dobré být zlý


Klíčová slova:
hra, amnesia
 

Články odjinud