Pod balónky přeletěl moře!

Pod balónky přeletěl moře!
Sdílej
 
Chtěli jste se někdy vznášet nad oceánem jako ptáci, nerušeni zvukem motorů? Že je k podobnému dobrodružství potřeba drahý horkovzdušný balón? Ale kdepak! Celý svět o tom přesvědčil americký dobrodruh Jonathan Trappe, kterému k podobnému výkonu stačilo několik desítek balónků!

Američan v květnu tohoto roku úspěšně přeletěl z britského Kentu do francouzského Dunkerque, připevněný na sedačce zavěšené pod desítkami speciálních balónků, naplněných héliem. Trappe si tak splnil svůj dávný sen, na který se připravoval přes dva roky.

Nebyl to však jeho první mistrovský kousek: V lednu 2010 překonal světový rekord v nejdelším volném letu pomocí balónků, když se vznášel přes čtrnáct hodin nad krajinou Severní Karolíny. Už tehdy velmi riskoval, když letěl unášen ledovým větrem, jehož teplota klesala k mínus 15 stupňům Celsia!

Avšak dobrodruh svůj lednový výkon při nedávném letu nad kanálem La Manche v některých ohledech překonal. Jako první člověk na světě totiž podobným způsobem přeletěl vody, oddělující Velkou Británii od Francie.

Nad kanálem La Manche se vznášel přes tři hodiny, než ho začal vítr hnát nad Belgii. Duchapřítomný letec však odříznutím několika balónků stihl přistát na francouzském území - na záhonu jedné z farem.

Se svým domem se do oblak vznesl i hrdina animovaného filmu Up. •  Pixar

O tom, že se nebál nejistého cíle své cesty, přesvědčil všechny přítomné následující větou: "Součástí dobrodružství je, že nevíte, kde bude třeba přistát." Při svém letu musel čelit také několika jiným nebezpečím. Mezi největší z nich patřilo nouzové přistání do mořské vody.

Trappe byl sice vybaven GPS navigací a kyslíkovou bombou, ale neměl na sobě potápěčský oblek, který by ho v případě přistání do vod kanálu ochránil před studenou vodou.

K této události však naštěstí nedošlo, a proto mohl Američan napodobit zdánlivě nemožný letecký výkon odvážného staříka, z animovaného filmu Up. Co muže inspirovalo k tomuto odvážnému činu?

"Nesnili jste někdy o tom, že seberete svazek dětských balonků a vznesete se s nimi?" odpověděl Trappe na podobný dotaz reportérů z televize Sky News. Překoná někdo jeho netradiční čin, založený na nespoutané fantazii a obdivuhodném nápadu?

Klíčová slova:
balon, balloon, cluster
 

Články odjinud