Čeští loupežníci a krvavý Vidrholec

Čeští loupežníci a krvavý Vidrholec
Sdílej
 
Oblíbeným místem, kde se lapkové až do počátku 19. století byl les nedaleko Prahy.

V souvislosti s novým filmovým zpracováním příběhu anglického zbojníka Robina Hooda se začalo mluvit i o českých a moravských loupežnících. O tom, jaký život vedli a jak skončili tři nejslavnější z nich, se dočtete v nejnovějším ABC (číslo 10). Kde se ale lupičské tlupy ukrývaly?

Víme, že Robin Hood měl les Sherwood nedaleko Nottinghamu, kde nalezl úkryt před biřici místního šerifa. U nás v Česku měl nejblíže k Sherwoodu asi jeden les na východ od Prahy.

Krvavý Vidrholec

Je tu nevlídně jak na Vidrholci, fouká tu jak na Vidrholci. Také jste si říkali, co slovo "Vidrholec" znamená? Asi vás překvapí, že není tolik spojené s počasím jako s českými loupežníky. Vidrholec (nebo také Fidrholec) byl rozlehlý les, který se táhl kus cesty na východ od Prahy. Dnes je jeho pozůstatkem příjemný lesopark Klánovický les. Ve středověku - a vlastně až do konce 18. století - to však byl temný hvozd, který poskytoval útočiště nejrůznějším lapkům a zlodějům.

Důvod, proč se shromaždovali zde - mezi obcí Hrdlořezy (!) a Českým Brodem, byl nasnadě: vedla tudy důležitá císařská silnice z Prahy na Moravu. Po ní se pohybovali dobře situovaní obchodníci a poutníci, prostě ideální kořist. Výhodou byla i blízkost Prahy, lup se dal lépe zužitkovat.

V 17. století ve Vidrholci nějakou dobu pobýval i známý lupič Petrovský se svou tlupou. Jeho jméno se dostalo i do pohádek (Zvířátka a Petrovští). Ve Vidrholci se však dlouho nezdržel. Většinu loupeží podnikl v okolí Kokořína.

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
vidrholec, loupežník
 

Články odjinud