Kraken: falešný Titán

Kraken: falešný Titán
Sdílej
 
Strašlivé obludy, které spolu bojují na život a na smrt opět ožívají na plátnech kin. S novou verzí slavného filmu Souboj titánů se totiž vrací hrdina Perseus, hrůzu budící Medusa a další příšery ze staré řecké mytologie.

Asi nejslavnější "postavou" z původního filmu Souboj Titánů byl Kraken - obrovská démonická obluda, kterou na své nepřátelé posílal vládce mořských bohů Poseidon. Sugestivní filmová hláška: "Vypusťte Krakena", během doby zlidověla, ať již se jí myslelo cokoliv.

Legendární kraken •  wikipedia.org

Příšera velká jako ostrov

Podivuhodné je, že Kraken vlastně do starořecké báje o Perseovi vůbec nepatří. Příběhy o obrovské mořské příšeře, Krakenovi s mnoha chapadly, kolovaly totiž mezi námořníky na severu Evropy od pradávna. První písemné zprávy o tomto mytickém stvoření však pocházejí až od biskupa Pontoppidana z poloviny 18. století.

Severské legendy popisují Krakena jako zvíře velikosti plovoucího ostrova, které může - když se prudce ponoří - vytvořit takový vír, že s sebou stáhne pod vodu i celou loď. Dále biskup varuje, že pokud příšeru něco podráždí, je schopná potopit i tu největší válečnou loď na dno oceánu.

Stateční plavci na dlouhých lodích

Když Seveřané vyráželi na svých dlouhých lodích z rodné Skandinávie k Islandu a dál až k severoamerickým břehům, potkávali nejrůznější mořské tvory. Dosud neznámé druhy velryb a také obrovské hlavonožce kalmary, jejichž mrtvoly čas od času vyplavovalo moře. Někteří z těchto tvorů dokonce mohli námořníky i opravdu ohrozit. Dlouhé lodi, byly totiž z dnešního hlediska nepatrné kocábky, měřily často jen okolo dvaceti metrů. Ty nejznámější a největší - drakary, s dračí hlavou na přídi - asi třicet metrů. Nebyly tedy o mnoho delší než velcí kytovci a hlavonožci.

A jak Kraken údajně vypadal? Nejstarší vyobrazení ho ukazují jakéhosi křížence mezi rybou a krabem, prostě rybu s klepety a množstvím článkovaných noh. Od 18. století byl zobrazován nejčastěji jako obří příšera podobná chobotnici. Této verze se přidrželi i filmaři v nové verzi Souboje Titánů.

Podivní tvorové z fantazie severských námořníků, v jejich hlavách se zrodila i legenda o Krakenovi:

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Příšery z hlubin: Záhadné krakatice

Příšery z hlubin: Záhadné krakatice

Autor

Stanislav Drahný

 

Články odjinud