Nebezpeční tvorové Jadranu

Nebezpeční tvorové Jadranu
Sdílej
 
Možná se chystáte na dovolenou k moři. Berete s sebou šnorchl, brýle na potápění, ploutve a chystáte se prozkoumat, co zde vlastně žije. Přečtěte si, co vás všechno může potkat.

Naivní Ozzák z televizního sitcomu Comeback se nemýlil, když chtěl brát do Chorvatska harpunu, aby si mohl střelit žraloka, stejně tak ale měli pravdu i další členové jeho rodiny, když mu říkali, že tohoto mořského dravce neuvidí. Teoreticky lze totiž na Jadranu a přilehlých oblastech potkat mnoho nebezpečných tvorů, prakticky se vám to ale nejspíš nepodaří.

Žraloků se tolik bát nemusíte. Ne, že by tu nebyli, čas od času se dokonce u chorvatských břehů ukáže i lidožravý žralok bílý nebo obrovský, ale neškodný žralok obrovský. Zatím byl ve Středozemním moři doložený výskyt 47 druhů těchto paryb. Jde většinou o malé živočichy, kteří nejsou lidem nebezpeční. Poslední prokázaný žraločí útok na turistu je starý více než dvacet let. Snad vůbec nejhojnějším žralokem v celém Středomoří je ostroun obecný. Dorůstá až dvou metrů, ale obvykle bývá zhruba poloviční. To, že by vás pokousal nehrozí, to už ho spíše dostanete na talíři vy.

Ropušnice je asi nejnebezpečnější rybou Jadranu. Tato nenápadná ryba má jedovaté trny, na které se opravdu nevyplatí šlápnout •  shutterstock.com

Tuleni i velryby

Na Jadranu překvapivě žije i stálá populace asi dvou tisíc delfínů a občas se sem zatoulá i "opravdová" velryba. Zrovna tak ve Středozemním moři i na Jadranu přežívají kolonie místních tuleňů. Nic z toho by vás nemělo ohrozit.

Jed v moři

Úplná idyla se však nekoná. V moři totiž žije řada jedovatých živočichů. Většina sice není smrtelně nebezpečná, avšak setkání s nimi může pokazit část dovolené.

I na Jadranu jsou místy medúzy, které mohou plavce vážně požahat. V případě, že vás začne během koupání "něco" pálit nebo svědit, okamžitě vylezte z vody a zbavte se všech případných zbytků chapadel. Pak opláchněte postižené místo pitnou vodou a polijte lihem nebo lépe octem, aby se jed zneutralizoval.

Bílý žralok se sice na Jadranu čas od času vyskytne, ale poslední útok na turistu je starý několik desetiletí •  shutterstock.com

Ropušnice a ježovky

V Jadranu se vyskytuje několik druhů ropušnic, ryb, které připomínají naši vranku. Leží na dně mezi kameny a nejsou téměř vidět. V případě, že na ně šlápnete bosou nohou, prorazí vám jejich trny kůži a vypustí jed. Jde prý o jeden z nejbolestivějších zážitků.

Doporučovanou první pomocí je postižené místo co nejvíce zahřát. Použijte tak teplou vodu, jak to jen postižený snese - nejméně však padesát stupňů, aby se bílkovina z jedu srazila. Musíte to udělat rychle, než se jed roznese do těla. Nesmíte se však při tom opařit.

Lepší, a v tomto ohledu bezpečnější, je použít teplý vzduch z fénu, jenže ten má asi jen málokdo zrovna po ruce. V případě komplikace vyhledejte lékaře. Chorvatsky se ropušnice jmenuje škarpina, ale anglickému názvu scorpion fish budou také rozumět.

Po každém útoku jedovatého živočicha je dobré vzít si lék proti alergii, například zyrtec, jehož malé balení lze koupit v lékárně i bez předpisu.

Velmi nepříjemné je šlápnout na ježovku. Dobrou prevencí, stejně jako u ropušnice, je mít při koupací boty.

Jinak ale je Jadran jedním z nejbezpečnějších moří, kam čeští turisté směřují. Pokud se snad chystáte do Egypta, pak vězte, že v Rudém moři existuje tvorů, kteří mohou člověku ublížit mnohem více.

Autor

Stanislav Drahný

 

Články odjinud