Hlenky: Mimozemšťané mezi námi?

Hlenky: Mimozemšťané mezi námi?
Sdílej
 
Vypadají jako sliz, ale o rozteklé želé rozhodně nejde. Stejně jako houby tvoří spóry, umí se však pohybovat, komunikovat a rozmnožovat podobně jako živočichové. Mají však také některé vlastnosti rostlin! Jde o popis netvorů ze sci-fi? Ale kdepak - o zcela "obyčejné" hlenky.

Poměrně nenápadné hlenky patří mezi nezáhadnější stvoření celého světa. Jedná se o amébovité organismy, které v sobě spojují vlastnosti hub, živočichů a rostlin, avšak v podstatě mezi ně nepatří.

Přestože jsou hlenky rozšířeny téměř po celém světě, představují i pro odborníky jeden velký otazník. Dokáží se přemisťovat z místa na místo za kvasinkami a bakteriemi, kterými se živí. Jindy se "stěhují" za vlhčím místem. Na první pohled však vypadají spíše jako houby.

Jenže tím výčet podivností nekončí! Tělo těchto zvláštních organismů tvoří pouze jediná obří buňka, která disponuje mnoha jádry, jenž od sebe nejsou odděleny mezibuněčnou stěnou. Podobně jedinečná struktura se nazývá plazmodium.

Pravá hlenka •  wikipedia.org

Hlenky se také podobně jako houby umí rozmnožovat vytvořením spór a zároveň pohlavně jako živočichové. Zajímavé je, že mají více než jedno pohlaví, avšak všechny nikdy nevyužijí! Proč tomu tak je, zatím nikdo netuší.

Hlenky však nejsou rozhodně žádným primitivními organismy. Japonští vědci během experimentů zjistili, že pružně reagují na okolní podněty. Pokud je umístíme do bludiště, vždy dokáží efektivně projít za potravou v nejkratším možném čase.

Nikdo z vědců není zatím schopen jednoznačně říci, proč se zcela výjimečné hlenky nedají zařadit mezi ostatní pozemské organismy. Nabízí se tak otázka: Jak vlastně tato unikátní stvoření vznikla? Možná jsou hlenky pouze výjimečnou hříčkou přírody, tedy jakousi raritou evolučního procesu.

Druhá teorie o jejich původu nabízí překvapivější názor. Podle něj kdysi hlenky dopadly na Zemi společně s vesmírným tělesem, zřejmě meteoritem. Až tedy někde na stohu nebo na pařezu zahlédnete hlenku, možná právě vidíte kousek vzdáleného vesmíru.

Autor

Petr Koutský

Klíčová slova:
hlenky
 

Články odjinud