Za vláčkem do Českého krasu

Za vláčkem do Českého krasu
Sdílej
 
Vagonky, z nichž každý pojme asi tolik lidí jako kupé normálního vlaku, projíždějí bývalým vápencovým lomem. Pokaždé když maličká lokomotiva zahouká, obličejíky dětí se roztáhnou do širokého úsměvu a oči dospělých zvlhnou.

Nedaleko hradu Karlštejn, v kaňonu říčky Loděnice, které tu říkají Kačák, leží starobylá obec Svatý Jan pod Skalou - vynikající místo pro náš výlet. Dá se tu zaparkovat auto i občerstvit. Pak už stačí postavit se před zdejší velký kostel a klášter (přehlédnout ho nemůžete) a vyrazit po Svatojánském okruhu - výborně značené naučné stezce.

Doporučuji vydat se podle kostela nalevo nahoru. Po asi deseti minutách stoupání dojdete ke kapli sv. Kříže. Od ní cesta dále strmě stoupá, aby se téměř nahoře rozdělila. Vyplatí se pokračovat až na vyhlídku. Říká se, že na podzim, když se zbarví zdejší listnaté lesy, je odsud jeden z nejkrásnějších výhledů v Čechách. Myslím, že na tom něco je. Pak už se jen kousek vrátíte a naučná stezka vás zavede až k úzkým železničním kolejím. Podél nich dojdete až do skanzenu Solvayovy lomy.

Milovníci starých motorů a další techniky tady v bývalém lomu Paraple obnovili důlní železničku, kterou vozí návštěvníky. Zároveň provozují muzeum starých strojů a důlní techniky. Poslední atrakcí je návštěva šachty plné starých lokomotiv a dalších "pokladů". Od průvodce si tu vyslechnete i hrůzostrašnou legendu i duchovi německého vojáka Hagenovi, který řádí v nedalekém lomu Amerika.

Po návštěvě lomu se zase napojíte na naučnou stezku, která vás přivede opět do Svatého Jana. Celý výlet je asi na jedno odpoledne. Výhodou je, že se tu pobaví každý: milovník techniky, historie i přírody, a to od dvou do sta let.

Co dělat ve Svatém Janu

Lom Paraple, Solvayovy lomy
Skanzen je v říjnu otevřený v sobotu od 11.00 do 16.00 a v neděli od 11.00 do 15.00 hod. V zimě pak vláček nejezdí až do konce dubna. Vstupné je 60 Kč, dětské 30 Kč. Lze si zakoupit i jen cestu vláčkem (bez prohlídky muzea a štoly) za 40 Kč, děti platí polovic.
Další informace na www.solvayovylomy.cz

Kde se najíst
Ve Svatém Janu je restaurace Obecná škola. Za přijatelné peníze tu vaří klasickou českou kuchyni. V obci je ještě občerstvení.

Zajímavosti v okolí
V obci je velmi pěkný barokní kostel, ze kterého je vchod do jeskyně, v níž podle pověsti žil první český poustevník Ivan. U kostela je i pramen minerální vody, který vytváří travertinové usazeniny.

Speciální tip
Celý výlet můžete uskutečnit i vlakem. Z Prahy Smíchova jeďte vláčkem po trati Beroun přes Rudnou. Vystupte ve Vráži u Berouna. Odtud je to po modré do Sv. Jana asi půl hodiny. Z naučné stezky pak zahněte po zelené do Srbska nebo po červené na Karlštejn (tato cesta je delší, ale je asi ještě o něco hezčí). Ze Srbska i Karlštejna můžete jet vlakem zpět na Smíchov. Další informace na www.svatyjan.cz

Pro voko: Mazaný jako chobotnice

Pro voko: Mazaný jako chobotnice

Cesta kolem světa: Lyon

Cesta kolem světa: Lyon

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
vylet, Mourrison, kras
 

Články odjinud