Za trilobity do Prokopského údolí

Za trilobity do Prokopského údolí
Sdílej
 
Nejlepšími místy na výlet za trilobity a dalšími pravěkými tvory jsou Prokopské a Dalejské údolí na jihozápadním okraji Prahy.

Cestu "do prvohor" jsem zahájil ve stanici metra B Jinonice. Odtud vede žlutá turistická stezka, ke které se asi po dvou kilometrech v místě nazvaném Kovářovic mez připojuje naučná stezka "Prokopské údolí - Butovické hradiště". Právě zde sbíral slavný Joachim Barrande a jeho lidé zkameněliny. Za informační naučnou tabulí je vidět mělká jáma, kde kopali. I dnes se tu dají na některých kamenech nalézt otisky vymřelých živočichů.

Po značce se pak dostávám na plošinu Butovického hradiště. Dodnes se tu dobře zachoval obraný val táhnoucí se napříč planinou. Po cestě kolem hradiště zamíří žlutá značka po úzké kamenité pěšince ostře dolů. Za železniční tratí se poté napojuje na silničku vedoucí údolím. Po ní vede další naučná stezka Řeporyje-Hlubočepy.

Ptáci: vetřelci ve městech

Ptáci: vetřelci ve městech

Dávám se doprava, okolo lomu na červený vápenec Opatřilka. Za obcí Holyně jsou pak další naleziště zkamenělin. První je Lobolitová stráň ze žluté zvětralé horniny. V ní se dají najít asi dva centimetry velké válečky - pozůstatky zkamenělých mořských lilijic. Asi o sto metrů dál trochu doprava je lom Mušlovka. Tady, v tmavém vápenci, nacházím řadu zkamenělin. Nesmíte si však představovat nějaké "superkousky", většinou jde o malé mušličky velikosti čočky nebo hrášku, které patřily pradávným mlžům a ramenonožcům. Mezi nimi jsou podlouhlé schránky hlavonožců ortocerů připomínající zkamenělé dětské prsty a sem tam, vzácně najdete i úlomek malého trilobita, většinou jeho zadečku.

Cesta vede dál okolo bývalé vápenky, dnes už je to jen zřícenina, kterou využívají hráči airsoftu. Z pamětihodností, které cestou do Řeporyj míjím, stojí za zmínku i Placatá skála. Myslím, že byste ji poznali, i kdyby u ní nebyla naučná cedule. Z Řeporyjského náměstí odjíždím autobusem ke stanici metra B. Vy ale můžete jít po značce až na nedaleké nádraží a zpátky jet motoráčkem až na Smíchov.

Další informace

Jak se tam dostat

Podél Prokopského údolí vede trasa metra B. Údolí je dostupné ze stanic Radlická, Jinonice, Nové Butovice a ­Hůrka, každá z nich je možným výchozím bodem pro výlet. Údolím také projíždí vlak. Trať ze Smíchova na Rudnou zde má tři zastávky: Hlubočepy, Holyně a Řeporyje. Další přístup je z Barrandova z­ konečné zastávky tramvají 12 a 14.

Kde se najíst

V Jinonicích, Holyni i Řeporyjích je několik restaurací i občerstvení.

Dobrá rada

Prokopské i Dalejské údolí jsou chráněné přírodní památky. Nemůžete si zde proto vysekávat zkameněliny ze skály. Pokud si ale seberete kámen, který už je uvolněný, určitě vám uši nikdo neutrhne. Na cestu si proto vezměte i malé kladívko, ať si z případné kořisti můžete otlouct přebytečný kámen.

Více informací: www.prazskestezky.cz

Elektromobil není žádný louda

Elektromobil není žádný louda

Cesta kolem světa: Jezera

Cesta kolem světa: Jezera

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
vylet, Mourrison, trilobit
 

Články odjinud