Jedinečný úspěch českých vědců: Poprvé zjistili, čím se krmil trilobit

Jedinečný úspěch českých vědců: Poprvé zjistili, čím se krmil trilobit
Sdílej
 
Skupina vědců z Přírodovědecké fakulty UK pod vedením docenta Petra Krafta poprvé popsala potravní zvyky prvohorního trilobita. Jak se jim podařilo zjistit, co si dal jako snídani, oběd a poslední večeři?

Žil před 465 miliony lety na dně mělkého ordovického moře. Když uhynul, kolem jeho těla se začaly srážet uhličitany, které postupně prokřemeněly. Trilobit se tak proměnil v tvrdou křemičitou kuličku. V průběhu milionů let se dno moře přesouvalo, zvedalo a zase klesalo, až se nakonec stalo se součástí nově vzniklého kontinentu Evropy. Křemičitá kulička chránící mrtvé tělo trilobita se ocitla téměř uprostřed něj – ve středních Čechách. 

Rokycanské kuličky

Podobné kuličky obsahující zkamenělé ordovické živočichy se u nás dodnes nacházejí na polích v okolí Rokycan a v pražské kotlině v Šáreckém údolí. Podle naleziště jsou známé jako rokycanské (nebo také šárecké) kuličky. Ta, která až do dnešních dnů uchovala zmíněného trilobita, byla nalezena už v roce 1908 severně od Rokycan a donedávna byla uložena v rokycanském muzeu. 

Zbytky kořisti v trávicím traktu trilobita: a) Středové destičky Stylophor – vyhynulé třídy ostnokožců b) Ulity hyolitů, prvohorních živočichů vyhynulého kmene Hyolitha c) Skořápky lasturnatek (Ostracoda) •  P. Kraft, V. Vaškaninová, B. Ekrt

Trilobit pod rentgenem

Rokycanská zkamenělina trilobita pojmenovaného Bohemolichas incola patří k vůbec nejlépe zachovaným ordovickým trilobitům. Přestože měří pouhých 3,5 cm, jsou na něm rozpoznatelné všechny části jeho těla a dokonce jakési drobné úlomky v jeho trávicím traktu.

O co se jedná, to mohli vědci donedávna jen hádat.

Odpověď přineslo až využití synchrotronu, výkonného zářiče, který produkuje intenzivní rentgenové záření. To proniká i tvrdými horninami a zobrazuje jejich vnitřní strukturu v rozlišení tisícin milimetru.

Trojrozměrný model

Zpracováním snímků jednotlivých vrstev vnitřních orgánů trilobita vědci získali jeho trojrozměrný model. To byl základní krok k tomu, aby následně mohli zrekonstruovat obsah jeho žaludku a střeva. Snímky jsou tak přesné, že bylo dokonce možné určit, jaké druhy živočichů tento prvohorní členovec pozřel. 

Trilobit Bohemolichas incola v původní podobě v rokycanské kuličce •  P. Kraft, V. Vaškaninová, B. Ekrt

Pravěký mrchožrout

Trilobit Bohemolichas nebyl nijak vybíravý – pomalu lezl po bahnitém dně a sežral všechno, co dokázal pohltit. Jeho potravou byli drobní živočichové, živí i mrtví. Před jeho žravostí je neuchránily ani pevné vápnité schránky, spořádal je i s nimi. A právě ty prozradily, na čem si naposledy před svou smrtí pochutnával. 

Po smrti potravou

Rekonstrukce prozradila i další osud uhynulého trilobita. Sám se totiž stal potravou dalších mrchožroutů. Ti se zavrtávali do měkkých částí jeho těla a následně byli spolu s ním uvězněni v kamenné kuličce, která stopy po jejich hostině – jakési tunely v tkáních trilobita – uchovala až dodnes. 

Trávicí ústrojí trilobita:

Trávící ústrojí trilobita •  P. Kraft, V. Vaškaninová, B. Ekrt

Tajemství trilobitů: První zkamenělá vajíčka

Tajemství trilobitů: První zkamenělá vajíčka

Žraloci v Čechách: Nebezpečná mořská monstra

Žraloci v Čechách: Nebezpečná mořská monstra

Dinosauři z Česka: Megaplazi za domem

Dinosauři z Česka: Megaplazi za domem

 

Články odjinud