Vládci hrůzoptáci: Odhalili jsme vrcholové predátory Antarktidy?

Vládci hrůzoptáci: Odhalili jsme vrcholové predátory Antarktidy?
Sdílej
 
Před 50 miliony lety nebyli typickými antarktickými ptáky roztomilí tučňáci. Místo, které uvolnili draví dinosauři, zřejmě zabrali neméně draví hrůzoptáci. Vrcholoví predátoři se stali svrchovanými vládci.

Pravěkým ptákům z čeledi Phorusrhacidae se v angličtině výstižně říká „terror birds“ – hezky česky hrůzoptáci. Létat neuměli, ale na výšku měřili až 3,5 metru, vážili až pár stovek kilogramů a oháněli se dlouhým zahnutým zobákem.

V Jižní Americe patřili k vrcholovým predátorům, navíc s velmi dlouhou dobou existence – první forusracidi se objevili před asi 53 miliony let, poslední zřejmě žili před méně než jedním milionem let. Rod Titanis obýval i jižní části Severní Ameriky a je tak jeden z mála živočichů, který přešli Panamskou šíji směrem na sever. 

Hrůzoptáci nejen v Americe

Amerika ale pravděpodobně nebyla jedinou domovinou hrůzoptáků. Na počátku roku 2024 paleontologové popsali nález dvou drápů z ostrova Seymour Island, který leží v nejsevernějším výběžku Antarktického poloostrova a je znám jako bohaté fosilní naleziště.

8 cm dlouhé drápy jsou staré asi 50 milionů let. Podle vědců patří přibližně dvoumetrovému hrůzoptákovi, pravděpodobně blízkému příbuznému jihoamerického druhu Phorusrhacos longissimus. Ten vážil něco mezi 117 a 134 kg, což naznačuje, že přibližně metrákový mohl být i antarktický forusracid.

Dlouho hledaný predátor

Antarktida byla před 50 miliony let daleko méně nehostinná než dnes. Klima bylo mírnější, podobné tomu, jaké panuje v dnešní Chile nebo na Novém Zélandu. Podle fosilních nálezů se zdá, že zdejšímu ekosystému dominovali malí vačnatci a menší až středně velcí kopytníci. Byli býložraví, vačnatci i hmyzožraví.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
amerika, pravěk, Antarktida, hrůzoptáci
 

Články odjinud