Méně mega megalodon: Nová podoba pravěkého žraloka odhalena!

Méně mega megalodon: Nová podoba pravěkého žraloka odhalena!
Sdílej
 
Nejslavnější pravěký žralok bývá zobrazován jako buclaté monstrum. V nové studii podstoupil dietu, zato se natáhl do délky. Megalodon byl méně mega, než jsme si dosud mysleli. Jak vypadá jeho nově odhalená podoba?

Megalodon byl největším žralokem všech dob. Žil před 23 až 3,6 miliony let a kromě ohromných zubů se z něj nezachovalo prakticky nic. Což je logické, žraloci mají chrupavčitou kostru, která se na fosilním záznamu dochová jen výjimečně.

Odhady velikosti megalodona, které tradičně vyvolávají značné vášně, se proto dost různí. Můžeme se dočíst, že byl dlouhý 15, ale také 20 metrů. O něco menší pozornost než samotná délka dosud vyvolával další důležitý prvek: tvar těla. Jak vůbec megalodon vypadal? 

Filmový meg, monstrum z hlubin

Vzhledem k chybějícím datům vycházejí rekonstrukce megalodona ze současného žraloka bílého (známý i jako žralok lidožravý Carcharodon carcharias). Druhu, který při délce 7 metrů váží i víc než tři tuny a jeho kónické tělo se dá docela dobře popsat přízvisky jako zavalitý nebo dokonce baculatý.

Video se připravuje ...

O něco méně mega megalodon: Ábíčko odhaluje novou podobu pravěkého žraloka • Zdroj: ABM

Vezměte bílého žraloka, vynásobte dvaapůlkrát a máte před sebou dokonalé žraločí monstrum. Pokud ho chcete vidět v akci, pusťte si sci-fi film Meg: Monstrum z hlubin (2018) a jeho pokračování Meg 2: Příkop (2023). O kvalitě scénáře obou snímků se dá diskutovat, ale megalodona mají skutečně impozantního. 

Ošidná anatomie megalodona

Jestli jste filmy už viděli, uchovejte si jejich hlavního protagonistu v paměti. Pokud by se totiž filmaři v budoucnu chtěli držet vědeckých poznatků, dost možná by jejich „meg“ už tak impozantně nevypadal.

Biolog Phillip Sternes z Kalifornské univerzity v Riverside se svým 26 členným týmem vědců totiž znovu prostudoval všechny dostupné fosilní nálezy, které vedle již zmíněných zubů tvoří především nekompletní sada 141 obratlů jediného exempláře megalodona nalezeného v Belgii. Došli přitom k závěru, že vycházet při odhadech délky z anatomie žraloka lidožravého je ošidné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud