Nové kusy v Dinosaurii: Vládci druhohor zamířili do Česka

Nové kusy v Dinosaurii: Vládci druhohor zamířili do Česka
Sdílej
 
Jeden z nejvýraznějších „hrdinů“ Cesty do pravěku i Jurského světa bude zdobit expozici Dinosauria Museum Prague.

V Dinosauria Museum Prague se nachází unikátní expozice realistických rekonstrukcí prastarých ještěrů a zkompletované skutečné kostry vládců křídy. Nově se k nim přidal Allosaurus (kostra) a Stegosaurus (model).

Seznamte se s allosaurem

Mezi největší dravé dinosaury pozdně jurského období patřil Allosaurus, v překladu „cizí ještěr“, jehož známe už ze tří různých druhů: A. fragillis, A. europaeus a A. jimmadseni. Tito dravci žili v době před 155 až 145 miliony lety na území současných Spojených států amerických (zejména Wyoming, Colorado a Utah) a dosahovali délky až 9,7 metru, obvykle však spíše kolem 8,5 metru.

Hmotnost dospělých alosaurů činila až 1,7 tuny, největší známý jedinec pak vážil až 2,7 tuny. Známé jsou však také kostry mláďat, jejichž délka nepřesahovala ani jeden metr. Allosaurus je jedním z nejoblíbenějších dinosaurů filmové série Jurský park a Jurský svět.

Video se připravuje ...

Jedna z největších soukromých sbírek dinosaurů roste. Prehistorické obry v muzeu v Tuchoměřicích doplnila nová nesmiřitelná dvojice obřích rivalů. • VIDEO • Zdroj: Dinosauria museum Prague, Blesk

Obrněnec stegosaurus

Stegosaurus byl velký zástupce vývojové skupiny Thyreophora, kterým se neformálně přezdívá „obrnění dinosauři“. Stegosauridi byli poměrně vzácnou skupinou býložravých dinosaurů, jejichž evoluční rozmach nastal právě na konci jurského období.

U rodu Stegosaurus dnes rozlišujeme tři různé druhy – S. stenops, S. ungulatus a S. sulcatus, i když ne všechny jsou s jistotou vědecky platné. Nejvíc exemplářů známe ze severoamerických ekosystémů, oba dinosaury bychom ale nalezli i na území současné západní Evropy. Největší známý jedinec měřil na délku kolem 7,5 metru a mohl vážit až 5,3 tuny. Naopak nejmenší zatím objevené mládě měřilo na délku jen 1,5 metru. Stegosaurus je jedním z nepřehlédnutelných hrdinů filmu Cesta do pravěku.

Video se připravuje ...

Karel Zeman býval nikoli náhodou nazýván kouzelníkem filmového plátna a proslavil se řadou snímků, v nichž dobrodružství spojoval s fantastickými motivy. Ve svém prvním filmu Cesta do pravěku (1955) vypráví o skupince čtyř chlapců, kteří absolvují výpravu proti proudu času a setkávají se s dávno vyhynulými zvířaty. Restaurovaná verze snímku byla uvedena do kin 25. dubna 2019. • Zdroj: Bontonfilm

Potkali se?

Přímé interakce mezi oběma dinosaury jsou nejen předpokládány, ale máme pro ně i fosilní důkaz. Jeden ocasní obratel alosaura totiž jeví známky přemodelování kosti po úrazu – v podobě probodnutí jakýmsi dlouhým, zašpičatělým předmětem – správně hádáte, že se jedná o ocasní bodec stegosaura!

Nevíme, zda se jedná o následek souboje na život a na smrt, je to ale možné. Bránící se stegosaurus tehdy probodl ocas alosaura zespodu a nepochybně přispěl k jeho dřívějšímu konci. Rána se sice zahojila, ale dravec už byl celkově slabší a náchylnější k infekcím. Výzkum všech dochovaných ocasních bodců stegosaurů ukázal, že zhruba každý desátý vykazuje stopy poranění, zapříčiněné pravděpodobně využitím při obraně.

Dinosauria Museum Prague •  Dinosauria

Najdete je v Praze

V Dinosauria Museum Prague se setkáte s unikátní kostrou alosaura pojmenovaného Ali, která je kompletní ze 70 %, a také s modelem stegosaura Svena v životní velikosti, vyhotoveném podle nejnovějších poznatků. Zatím posledním přírůstkem pak bude dvojice ptakoještěrů pteranodonů s více než pětimetrovým rozpětím křídel.

Druh Pteranodon longiceps byl velký pterosaur, aktivně létající plaz vzdáleně příbuzný dinosaurům, vznášející se nad územím dnešních amerických států Kansas, Nebraska, Wyoming, Jižní Dakota a Alabama. Žil podstatně později než stegosaurus s alosaurem, ale naopak podstatně dříve než tyranosaurus nebo triceratops – před 86 až 84 miliony let. A i když měli obrovské rozpětí křídel, tito druhohorní letci vážili jen kolem 50 kilogramů!


Dinosauria Museum Prague

Dinosauři a ptakoještěři v Praze

Dinosauria Museum Prague je moderní muzeum s plochou 4000 , které nabízí unikátní sbírku minerálů s 6000 exponáty, virtuální realitu s dinosaury a zejména pak skvěle zachované kosterní exempláře a nádherné modely dinosaurů a ptakoještěrů v životní velikosti.

K již vystaveným kostrám druhohorních mořských plazů mosasaurů, obřího sauropoda diplodoka a rohatého dinosaura triceratopse nově přibyla kostra dravého alosaura, „vládce jurských predátorů“. Exponáty modelů gigantického ptakoještěra kvecalkoatla a dravého tyranosaura zase nově doplnil model stegosaura a ptakoještěrů pteranodonů, vytvořené podle nejnovějších vědeckých poznatků.

Dinosauria Museum Prague najdete v nákupním centru POP Airport u pražského letiště Václava Havla. Otevřeno je denně od 10:00 do 20:00.

Druhá vstupenka ZDARMA

Při zakoupení jedné vstu- penky přímo v Dinosaurii, když řeknete heslo ABC, dostanete druhý vstup pro kamaráda či člena rodiny úplně zadarmo. Akce platí do konce září 2022.

Dinosauria Muzeum Prague: Skutečná cesta do pravěku

Dinosauria Muzeum Prague: Skutečná cesta do pravěku

Hrdinové Dinosaurie: Obří triceratops Trik

Hrdinové Dinosaurie: Obří triceratops Trik

Jak kráčeli dinosauří titáni: Rekonstrukce chůze největších dinosaurů

Jak kráčeli dinosauří titáni: Rekonstrukce chůze největších dinosaurů

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud