Jurský svět: Nadvláda dinosaurů - bude to konec?

Jurský svět: Nadvláda dinosaurů - bude to konec?
Sdílej
 
Dinosauři se opět utrhli z řetězu! V závěrečné části Jurské ságy budou problémy řešit noví hrdinové i legendární parta z prvního filmu. Bude to opravdu konec dinosaurů?

Je to problém. Dinosauři uprchli ze zajetí a rozeběhli se do všech koutů Severní Ameriky. A nejen to. Plavou v oceánech. Létají po obloze. Prohánějí se ve sněhu. Všude po světě. Co na to ekosystém? Nebo lidé, kterým nějaký pravěký ještěr zkazí grilovačku a zadupe petržel na zahrádce? Nejsou nadšení. Vždyť evoluce nezamýšlela, aby lidé a dinosauři žili bok po boku. Dokazuje to i prolog k závěrečnému dílu dobrodružné série Jurský svět, ve kterém je promítání filmu narušeno honem na zdivočelého tyranosaura.

Člověk stvořil dinosaura

Jurský svět: Nadvláda je jedním z nejbombastičtějších filmů letošního léta. S velkou slávou uzavírá příběh předchozích dvou dílů. Ale také celou dinosauří ságu, která začala už v roce 1993. Tehdy se ve filmu Jurský park režiséra Stevena Spielberga lidem poprvé podařilo naklonovat vyhynulé pravěké ještěry. Dinosauři se měli stát atrakcí nového zábavního parku. Jenže všechno se pokazilo.

Video se připravuje ...

Jurský svět ve velkém a ještě větším finále! • Zdroj: CinemArt

Hladce to nešlo ani v dalších dvou dílech. V pokračování Ztracený svět se tyranosaurus rex dokonce dostal až do města San Diego, kde řádil jako bratránek godzilly. Přes všechny špatné zkušenosti si lidé nedali pokoj a zkusili to znovu. Nový park i jeho obyvatelé ve filmu Jurský svět byli mnohem větší. A následky katastrofálnější.

Dinosaurus sežral člověka

Na konci minulého dílu Jurský svět: Zánik říše hrozilo naklonovaným dinosaurům vyhubení smrtícím plynem. V poslední chvíli byli vypuštěni do divočiny. Tím se všechno změnilo. Pravěcí ještěři se poprvé v plné síle střetli s civilizací. Jak se svět vyrovnává s jurskými návštěvníky odhaluje nový film, který má dvě různé dějové linie.

 

V první se parta starých známých hrdinů v čele s ošetřovatelem Owenem snaží zastavit ilegální obchod s dinosaury na Maltě. Pronikají do zločineckého podsvětí, které je chce zneužít jako zbraně. V druhém příběhu se vrací jiná parta ještě starších hrdinů: archeolog Alan Grant, paleobotanička Ellie Sattlerová a matematik „teorie chaosu“ Ian Malcolm.

Legendy se vrací

Legendární trojice Alan, Ellie a Ian jsou zkušení veteráni. Poprvé jsme je mohli vidět takto pohromadě v úplně prvním Jurském parku skoro před třiceti lety. A taky naposledy. Tentokrát nemají za úkol vyhodnotit odolnost dinosauřích výběhů, ani odlákat hladového tyranosaura od vyděšených dětí (i když akce zažívají více než dost). Jejich nová mise je ještě nebezpečnější. Vyšetřují pochybné aktivity společnosti BioSyn, která má na svědomí dávné problémy v původním parku. Co mají její zlověstní zaměstnanci za lubem teď? Určitě nic dobrého!

Video se připravuje ...

Jurský svět: Nadvláda - český trailer s titulky • Zdroj: CinemArt

Cesta do pravěku

Nový film podniká také cestu do pravěku speciálních filmových triků. Po opravdu dlouhé době znovu ve velkém využívá animatronické loutky dinosaurů v životní velikosti. Před třiceti lety vedla kombinace animatroniky a digitálních efektů k přesvědčivě okouzlující podívané. Předchozí dva díly Jurského světa přesto spoléhaly hlavně na ještě propracovanější triky vytvořené přímo v počítačích. Těch je i tady opravdu hodně. Jenže zároveň nechybí ani jedenáctitunová a skoro sedmimetrová mechanická maketa Gigantosaura, které se během natáčení mohli herci doslova podívat na zoubek.

Život si najde cestu

Závěrečná kapitola po třiceti letech uzavírá brány Jurského parku i světa. Znamená to konec i pro tak velké hvězdy filmu, jako je gigantický dreadnoughtus, rohatý nasutoceratops nebo krvavě rudý pyroraptor, první opeřený dinosaurus Jurské ságy? Podlehnou snad dalšímu hromadnému vymírání? To zatím nevíme. Ale evoluce a Hollywood nás naučily, že život si vždycky najde cestu.

Jurský svět: Nadvláda •  CinemArt

Jurský svět: Nadvláda

Režie: Colin Trevorrow

Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howardová, Sam Neill, Laura Dernová, Jeff Goldblum, DeWanda Wiseová, Mamoudou Athie, BD Wong

Premiéra: 9. 6. 2022


Křídový kemp

Video se připravuje ...

Jurský svět: Křídový kemp - trailer k seriálu • Zdroj: Netflix

Animovaný seriál z Jurského světa zajímavě rozšiřuje jeho hranice. Během zmatků, které propuknou v parku během prvního filmu, se ztratila parta dětí. Všichni ostatní se z ostrova evakuují a dětští hrdinové seriálu zůstávají odkázáni jen sami na sebe. Postupně odhalují tajemství, o nichž filmoví hrdinové nemají ani tušení. Seriál vznikl pod dohledem Stevena Spielberga, který trval na tom, aby byl trochu strašidelný. Netflix připravuje závěrečnou pátou řadu Křídového kempu a už 21. července uvede speciální samostatný interaktivní díl.

Let's play video: Stavíme dinosauří zoo v Jurassic World Evolution

Let's play video: Stavíme dinosauří zoo v Jurassic World Evolution

Jak zvážit dinosaura: Hmotnost pravěkých gigantů odhalena

Jak zvážit dinosaura: Hmotnost pravěkých gigantů odhalena

Cesta do pravěku: Jurský park vašich prarodičů

Cesta do pravěku: Jurský park vašich prarodičů

 

Články odjinud