Cesta do pravěku: Jurský park vašich prarodičů

Cesta do pravěku: Jurský park vašich prarodičů
Sdílej
 
Po více jak 60. letech se klasika českých dobrodružných filmů dočkala digitální rekonstrukce.

Viděli souboj stegosaura s tyranosaurem. Mávali mamutovi a brontosaurovi. Málem je dostal nosorožec srstnatý. Propluli Velrybí zátokou kolem Hromové hory. Zažili pořádné prehistorické dobrodružství! Však také deník jejich výpravy začíná slovy: "Já a moji kamarádi jsme prožili nejkrásnější prázdniny. Podnikli jsme velkou výpravu. Až do pravěku." Kdo? Čtveřice kluků, kteří s loďkou pluli 500 milionů let proti proudu řeky času. Chtěli totiž najít trilobita v prvohorním moři.

Cesta měla mezinárodní ohlas

Fantastickou Cestu do pravěku zfilmoval roku 1955 režisér a animační kouzelník Karel Zeman. Na plátně jedinečně propojil skutečné herce s animovanými loutkami a vytvořil tak na svou dobu realistické dobrodružství, které mělo dopad na diváky po celém světě.

Slavný souboj stegosaura a tyranosaura tak, jak si ho Karel Zeman představoval •  Bontonfilm

Zeman se stal průkopníkem filmových triků a s filmem posbíral řadu zahraničních ocenění. S úctou se o něm vyjadřují režiséři jako Jiří Barta (Na půdě), John Stevenson (Kung Fu Panda, Sherlock Koumes) nebo Steven Spielberg, který si před natočením Jurského parku dokonce kopii Zemanova filmu vyžádal.

Jurský park své doby

Právě Jurským parkem své doby byla i Cesta do pravěku. Karel Zeman vás v ní ale nechtěl vyděsit. Sice dojde na napínavé situace (třeba ta s masožravým pštrosem Phorusrhacos!), ale hlavním úkolem filmu bylo provést vás historií naší planety. Lidé měli z kina odcházet poučenější. Proto vyprávění doplňuje spousta údajů o pozorovaných zvířatech, jejichž podoba vychází z ilustrací legendárního Zdeňka Buriana.

Ohledávání mrtvého stegosaura •  Bontonfilm

Dnes působí vědecké poznatky ve srovnání s moderním výzkumem úsměvně. Například apatosaurovi říkají hrdinové brontosaurus a vidí ho ve vodě, což je již vyvrácená představa. Anebo krokování délky mrtvého stegosaura? Klasika! I tak scény dokáží stále podnítit zájem o paleontologii.

Pro oko i ucho

Cesta do pravěku je kvůli svým kvalitám považována za významné české filmové dílo. Takovým se dostává speciálního zacházení a jsou převáděny z původních filmových pásů na digitální nosiče. V rámci projektu Čistíme svět fantazie se podobného přístupu již dočkaly Zemanovy filmy Baron Prášil a Vynález zkázy. Nyní přišla řada na Cestu do pravěku.

Cesta do pravěku byla Jurským parkem vašich prarodičů •  Bontonfilm

Více jak 60. let od natočení filmoví odborníci původní a již vybledlý filmový pás naskenovali v rozlišení 4K. Z každého z přibližně 150 000 filmových políček odstranili všechny nečistoty. U některých to znamenalo čistit přetržená a slepená políčka anebo je prohlédnout desetkrát a vícekrát. Výsledkem je minimum škrábanců a prachu, věrnější barvy a hutnější zvuk, než jaký možná znáte z televize nebo DVD.

Cesta do pravěku je plná překvapení a poučení •  Bontonfilm

Originál i kopie

Dohledat samotný původní filmový pás nebylo tak jednoduché. Nakonec se našel v Národním filmovém archivu, ale některé jeho části byly poškozené plísní. Odborníci je museli nahradit stejnou částí filmu z dochovaných kopií, jejichž nižší kvalitu ale museli srovnat s originálem. Práce zabraly celé dva roky. Jak vypadá výsledek, se můžete podívat v kině nebo na nosičích Blu-ray. A věřte nám, i přes svoji věkovitost je Cesta do pravěku fascinující výpravou do historie.

Svět fantazie: Za filmovými triky Karla Zemana

Svět fantazie: Za filmovými triky Karla Zemana

Nové kusy v Dinosaurii: Vládci druhohor zamířili do Česka

Nové kusy v Dinosaurii: Vládci druhohor zamířili do Česka

Drak od sousedů: Polský plaz smok

Drak od sousedů: Polský plaz smok

Klíčová slova:
dinosaurus, pravěk, Jurský park
 

Články odjinud