Fenomén Toy Story: První digitální animák

Fenomén Toy Story: První digitální animák
Sdílej
 
Letos vychází už čtvrtý díl legendárního Příběhu hraček. Tentokrát se kovboj Woody a jeho kamarádi vydají za dobrodružstvím, při kterém poznají zcela nový svět.

 

Úžasňákovi, Kung Fu Panda, Ledové království, Já, padouch, nebo Shrek. To jsou filmy, které určitě znáte. Na počítačovou animaci, díky níž legendární animované filmy vypadají tak skvěle, už jsme zvyklí a považujeme ji za nedílnou součást kinematografie. Víte ale, že první film vytvořený pomocí této techniky vznikl teprve před necelým čtvrtstoletím? I ten určitě znáte. Před 24 lety spatřil světlo světa Toy Story: Příběh hraček.



Rivalita na začátku


V prvním dílu se nám na začátku představil kovboj Woody s partou hraček, v níž byl například dinosaurus Rex nebo figurka s bramborovou hlavou. Všichni patřili malému chlapci Andymu, který si s nimi hrál a měl je moc rád. Když ale v pokojíku nebyl, hračky začaly ožívat.

Toy Story: Příběh hraček pokračuje ve čtvrtém filmu •  Falcon

Před Andyho narozeninami se hračky bály, že Andy dostane někoho, kdo je nahradí. Dárek, figurku Buzze rakeťáka, si ale brzy všechny hračky oblíbily. Jen Woody ho neměl rád, protože Buzz se místo něj stal novou Andyho nejoblíbenější hračkou. Překvapivě ale nevěděl, že vůbec hračkou je.

Otevřený boj


Woody nesl nahrazení tak těžce, že chtěl Buzze doslova zlikvidovat. Čekal jen na správný okamžik, až se ho bude moci zbavit. Když přišla správná chvíle, strčil rakeťáka z okna, čímž si znepřátelil ostatní hračky. Dokonce by ho nejspíš zabily, kdyby jej Andy nevzal s sebou do restaurace. Před jejich odjezdem ale na dodávku skočil i Buzz, a na zastávce u čerpací stanice se s Woodym popral, až oba vypadly z dodávky. Než si vůbec všimli, že už nejsou v autě, dodávka odjela a před oběma figurkami se objevil nelehký úkol - museli chtě nechtě spojit, aby se dostaly zpátky za Andym.



Video se připravuje ...

Toy Story: Příběh hraček - český trailer • Zdroj: Falcon

Nucené spojení sil


Když Buzz s Woodym vyšplhali na automat s hračkami, nečekaně je sebral Sid, který bydlel vedle Andyho. Sid byl nepěkně zlý kluk, o kterém bylo známo, že hračky mučí a ničí pro vlastní zábavu. 
Doma Woodymu popálil čelo a z neškodné cesty do restaurace se tak nakonec stal boj o holý život. 
Woody se musel s Buzzem spojit, aby tyranovi unikli. V patách jim ale stál také Sidův pes vycvičený na ničení hraček.

Toy Story: Příběh hraček pokračuje ve čtvrtém filmu •  Falcon

Příběh pokračuje


Úspěch, který film zaznamenal, byl fenomenální. Není tedy divu, že ještě v minulém století vzniklo pokračování. Když už si potom všichni mysleli, že dvěma filmy příběhy s oživlými hračkami končí, přišel v roce 2010 třetí celovečerák. Ani jeden díl nebyl zklamáním. Všechny hodnocení diváků i odborníků, jsou dodnes vysoce nadprůměrná!



Toy Story: Příběh hraček pokračuje ve čtvrtém filmu •  Falcon

Oscarový Příběh hraček


V roce 1996, kdy se udělovaly ceny akademie (Oscary), byl Příběh hraček nominovaný na ocenění hned ve třech kategoriích: hudba pro muzikál nebo komedii, původní píseň a scénář. Snímek Toy Story 2 získal znovu nominaci za píseň, ale zlaté sošky, po které touží každý filmař, si vysloužil až třetí díl legendárního animáku Toy Story 3. Na třetí pokus proměnil nominaci za nejlepší píseň, a zároveň byl oceněn jako nejlepší animovaný film.


Toy Story: Příběh hraček pokračuje ve čtvrtém filmu •  Falcon

Čtyřka je na světě


Fanoušci jásají, kritici se připravují pečlivě hodnotit, a mezi dětmi se pravděpodobně zase rozmůže touha po tom mít všechny hlavní postavičky ve svém pokojíku. Je tady čtvrtý díl! Po letech čekání přichází opravdu další pokračování. Zásadní roli by měla sehrát nová hračka Vidlík, která ale tak úplně hračkou není. Kdo už film viděl, nemůže si ho vynachválit. Podle mnohých jde dokonce o úplně nejlepší snímek z celé série. Bohužel je to ale i díl poslední, tak pokud patříte mezi fanoušky dobrodružství kovboje Woodyho a jeho kamarádů, hurá o kina, ať vám neuteče!


Skutečná tvář hrdinů z Toy Story: Příběhu hraček

Skutečná tvář hrdinů z Toy Story: Příběhu hraček

Ledové království II: První upoutávka je nečekaně mrazivá

Ledové království II: První upoutávka je nečekaně mrazivá

Kovbojovi z Toy Story: Příběhu hraček zabavila letištní ostraha miniaturní kolt

Kovbojovi z Toy Story: Příběhu hraček zabavila letištní ostraha miniaturní kolt

 

Články odjinud